Prima doamna a Americii, Michelle Obama este considerata, la ora actuala, cea mai puternica femeie de culoare din lume, potrivit unui top realizat de revista americana Forbes. Sotia presedintelui american, Barak Obama, continua sa atraga atentia media din intreaga lume datorita eforturilor sale de a lupta contra obezitatii infantile.

Totodata, prima doamna a Statelor Unite a devenit un fashion icon datorita pieselor vestimentare pentru care opteaza atunci cand se prezinta in public sau ia parte la diverse evenimente caritabile.

Anul trecut, Michelle a calatorit oficial si neoficial pe patru continente, incluzand o vizita in Africa de Sud.  

In 2011, cantareata Beyonce Knowles, sotia producatorului american Jay-Z, a implinit 30 de ani si a decis sa-si ia serioase angajamente de afaceri. In martie, artista si-a demis tatal, Matthew Knowles, cel care i-a fost business manager.

De-a lungul carierei sale, Beyonce a castigat 16 premii Grammy, poarta numele unui brand vestimentar. De curand, cantareata si-a lansat cel de-al patrulea album solo, intitutlat simplu „4”, album care a debutat pe prima pozitie in Clasamentul Billboard 200, vanzandu-se in 310.000 de copii inca din prima saptamana.

Realizatoarea tv Oprah Winfrey a pus capat in mai, dupa 25 de ani de difuzare, a showului care a facut-o celebra. Aceasta nu s-a retras insa din peisajul mediatic, infiintandu-si propria televiziune, The Oprah Winfrey Network. Desi a inceput in forta, audienta din prezent a canalului sau nu se ridica la nivelul asteptarilor acesteia. Cu toate astea, Oprah ramane unul dintre cei mai puternici moguli media si cea mai bine platita femeie de culoare din lume.

Brandul Oprah include investitii media in televiziune, radio, internet si, nu in ultimul rand, in revista O Magazine. Averea prezentatoarei este estimata la 2,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Ursula Burns, CEO-ul companiei Xerox este considerata a patra femeie de culoare cu influenta. Ursula a „patruns” in Xerox in 1980, ca intern pe parcursul verii. In 1981, dupa ce si-a obtinut diploma de masterat in Ingineria Mecanica de la Universitatea Columbia, din New York, SUA, a fost angajata la companie. In anii 2000, a devenit vicepresedinte, iar in 2009 a fost numita CEO (chief executive officer).

Ursula a reprezentat un pivot important pentru achizitia de catre Xerox, in valoare de 6,4 miliarde de dolari, a gigantului Affiliated Computer Services (ACS), anul trecut.

Helen Gayle, CEO-ul CARE USA a debutat in cariera in centrele Statelor Unite pentru Controlul Bolilor, in 1984. Intre timp, a devenit directorul Centrului National pentru HIV, STD si Preventie a Tuberculozei.

De asemenea, aceasta a lucrat si pentru fundatia Bill & Melinda Gates, intre anii 2001 si 2006, perioada in care a conducat fundatia de HIV, TB si Programul de Sanatate si Reproducere. In 2006, Gayle a devenit presedinte si CEO al CARE USA, o organizatie umanitara care se lupta pentru saracia din 87 de tari ale lumii.

Ellen Johnson-Sirleaf, economist instruit la Universitatea Harvard, din Statele Unite, a fost prima femeie presedinte (este presedintele Liberiei – tara situata in vestul Africii), ce are mari sanse sa fie realeasa la alegerile din octombrie anul acesta. Daca acest lucru se va intampla, Sirleaf isi va incalca promisiunea facuta in 2005 fata de poporul african, conform careia va servi Liberiei pentru un singur mandat.

Sansele sa fie realeasa sunt insa destul de bani, noteaza jurnalistii de la Forbes, si asta datorita negocierii cu succes realizata in urma careia a obtinut reducerea datoriilor catre creditorii externi, inclusiv scutirea unei datorii de 4,9 miliarde de dolari catre World Bank si Fondul Monetar International.

Nigerianca Ngozi Okonjo-Iweala a renuntat in iulie la functia de director general al World Bank, in favoarea portofoliului de ministru al finantelor, aceasta fiind pentru a doua oara cand are de-a face cu lumea politica din Nigeria. Intre 2003 si 2006, Ngozi a fost investita pe aceeasi pozitie (de ministru al finantelor), subordonata presedintelui Olusegun Obasanjo.

Nonkululeko Nyembezi-Heita, CEO al ArcelorMittal este seful operatiunilor sud africane celei mai mari companii de fier din lume. ArcelorMittal este cel mai mare producator de fier al Africii, cu o capacitate anuala de productie de 7,8 milioane de tone.

Desemnata CEO in 2008, Heita si-a intrat in atributii dupa ce a renuntat la functia de manager al Vodacom group si Alliance Capital Management. Nonkululeko face parte si din boardul JSE Securities Exchange, ocupand functia de director non-executiv.

Absolventa Universitatii Harvard, Risa Lavizzo-Mourey este presedintele si CEO-ul Robert Wood Johnson Foundation, cea mai mare fundatie americane din domeniul sanatatii, cu un capital de 10 miliarde de dolari si donatii anuale de peste 400 milioane de dolari.

In acest an, fundatia a lansat o campania impotriva obezitatii in randul copiilor si a militat, totodata, pentru interzicerea fumatului.

La nivel global, Risa este considerata prima femeie afro-americana care a pus bazele unei fundatii.  In 1984, la Universitatea din Pennsylvania, ea a fost desemnata Savant al Clinicii de Robert Wood Johnson. S-a alaturat fundatiei in 2001 ca vice-presedinte senior si director al departamentului de sanatate. A devenit Chief Executive Officer doi ani mai tarziu.

Citeste si:

Suprematia sexului feminin in afaceri: China vs. SUA. Povestea femeii care a facut miliarde din hartia aruncata de altii

Un business cu parfum de 1,2 miliarde de euro. Ce flori sunt la mare cautare pe piata romaneasca