Specialistii vad cu ochi buni intentia Executivului si cred ca astfel multi isi vor gasi un loc de munca.

In principiu, orice tanar pana in 35 de ani care n-a mai lucrat pe cont propriu se califica pentru infiintarea unei firme de tip "starter". Este vorba de o microintreprindere cu o cifra de afaceri de sub 200.000 de euro pe an.

Cine indeplineste aceste conditii nu plateste impozit pe profit timp de 3 ani si nici contributii de asigurari sociale pentru 5 dintre angajatii cu contract pe perioada nelimitata.

In plus, firma nu va plati nici impozit pe venit pentru cel mult 5 salariati care castiga mai putin de 500 de euro. Capitalul social al firmei trebuie sa fie de minimum 5.000 de euro, iar actionarii sunt obligati sa reinvesteasca tot profitul.

Potrivit proiectului de lege, publicat pe site-ul Ministerului Economiei, tinerii cu varsta pana la 35 de ani, care nu au mai avut o firma anterior, isi pot infiinta o firma de tip starter si vor avea acces la credite cu perioada de gratie sau alte forme de finantare. Imprumuturile vor fi garantate, in proportie de 90%, de Fondul National de Garantare a Creditelor.

Facilitatile pe care tinerii intreprinzatori le vor avea sunt:

  • Neplata impozitului pe profit de catre microintreprinderile starter, in primii trei ani de activitate, urmand ca apoi societatile sa fie impozitate conform Codului Fiscal in vigoare;
  • Neplata impozitului pe profit, in anumite conditii, in urmatorii doi ani de activitate.
  • Neplata integrala a CAS

Desi aplicarea acestei legi va duce la scaderi ale volumului incasarilor la bugetul de stat si la cel de asigurari sociale, avantajele vor fi, potrivit notei de fundamentare a proiectului, cresterea numarului de afaceri si revigorarea mediului economic, cresterea numarului de salariati, respectiv de contributori la bugetul de stat si la cel al asigurarilor sociale, reducerea numarului de someri si cresterea consumului.

Proiectul de act normativ a fost, initial, lansat in dezbatere publica de fostul ministru pentru IMM-uri, Constantin Nita, ca o masura de combatere a efectelor crizei economice.
Tu ti-ai deschide o afacere anul acesta? (53 voturi)
DA
58.49%
NU
41.51%