Cercetarile britanice, realizate pe un esantion de 1.000 de copii cu varste cuprinse intre sapte si 16 ani, subliniaza faptul ca 43% dintre participanti sunt ingrijorati pentru bani. Mai mult, cei mici s-au aratat dornici sa invete sa-si administreze finantele, spunand ca le-ar placea sa faca acest lucru chiar din clasele primare.

Confruntati cu rezultatele studiului, reprezentantii Ministerul Educatiei din Marea Britanie au declarat ca vor lua in considerare introducerea unor lectii despre finante in scolile din UK, noteaza BBC in editia electronica.

Cercetarea realizata de cele doua organisme, National Children's Bureau si Personal Finance Education Group, arata ca 1 din 8 copii ia bani cu imprumut de la membrii familiei sau de la prieteni si nu ii poate returna mai tarziu.

De asemenea, 84% dintre copiii participanti la studiu spun ca in scoala nu invata suficient de multe lucruri care sa-i ajute sa-si administreze finantele. 96% dintre respondenti cred ca fiecare copil ar trebui sa invete sa sa-si cheltuiasca eficient resurse financiare.

Studiul de piata, comandat de compania de cercetare Panelbase, a fost realizat online.

Scolile in care cei mici sunt invatati sa aprecieze banii

In nordul Irlandei, lectiile despre finante si economie sunt obligatorii pentru toti elevii. Nu acelasi lucru se poate spune despre Scotia, unde educatia financiara este inca o materie pe care toate scolile asteapta s-o introduca in programa inca din septembrie 2008. N-au primit inca aprobare de la minister.

In schimb, in Tara Galilor educatia financiara a fost introdusa in programa scolara, dupa ce aceasta din urma a fost revizuita. Din 2008, copiii de aici invata cum si in ce sa investeasca eficient si profitabil. 

Cu toate astea, in momentul de fata nu exista nicio legislatie care sa impuna predarea unor lectii financiare in scolile din Anglia, desi curricula scolara nationala este in curs de revizuire.

Un purtator de cuvant al Ministerului Educatiei a declarat: „Este foarte important sa putem sa ajutam copiii sa inteleaga mai bine ce se intampla pe piata muncii si cum isi pot manageria banii.”

Potrivit unui studiu condus de Grupul Partidelor Parlamentare pentru Educatia Financiara a Copiilor, in 55% dintre scolile din ciclul II si in 31% din sectorul scolilor primare se predau lectii care au mai mult sau mai putin legatura cu domeniul economic.

Cu toate astea, PFEG vrea sa demareze o campanie prin care sa reuseasca sa introduca materii legate de educatia financiara in toate scolile de pe teritoriul Regatului Unit.