"In anul 2012, la CSA au fost inregistrate, analizate si solutionate 7.405 de petitii, ceea ce a reprezentat 0,83% din cele cele 887.115 dosare de dauna avizate de asiguratori si 0,0453% din cele 16,34 milioane de contracte de asigurare aflate in vigoare", se arata in raportul anual al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care a preluat atributiile si prerogrativele CSA la finele lunii aprilie a acestui an, scrie Mediafax.

In document se spune ca autoritatea a constatat ca neplata despagubirilor/valorilor de rascumparare reprezinta cel mai reclamat aspect, care a facut obiectul a 6.951 de petitii, ceea ce reprezinta 93,87% din total.

"Printre alte aspecte sesizate la CSA s-au numarat si probleme de comunicare intre asigurati sau pagubiti si inspectorii de dauna, precum si solicitari de recalculare a valorii despagubirilor. In toate aceste cazuri, CSA a intervenit solicitand asiguratorilor reclamati reanalizarea dosarelor de dauna in ceea ce priveste modul de instrumentare, respectiv recalcularea valorii despagubirilor cuvenite petentilor, potrivit prevederilor legale si/sau contractuale dupa caz, incadrarea corecta a evenimentelor avizate in riscurile asigurate prin contractele de asigurare facultativa", se spune in document.

Din numarul total de reclamatii analizate de autoritatea de reglementare, peste 99% au fost indreptate impotriva societatilor de asigurare si 0,93% au vizat brokerii de asigurare.

Potrivit datelor din raport, petitiile inregistrate pentru patru societati, respectiv Astra - 31,83%, Euroins - 20,49%, Omniasig - 18,58% si Asirom VIG - 12,44%, reprezinta 83,34 % din numarul total de 7.405 de reclamatii.

Pentru solutionarea petitiilor, fosta CSA a initiat intalniri cu reprezentantii Carpatica Asig, Euroins, Astra, Asirom si Omniasig, in cadrul carora au fost rezolvate o parte dintre reclamatii, iar pentru altele s-a solicitat reanalizarea in baza legislatiei si contractelor de asigurare.

Potrivit ASF, unitatile de reparatii auto au depus anul trecut un numar de 962 de reclamatii, comparativ cu 163 in 2011.