Grupul Scolar Industrial Mecanica Fina. Aici va preda pe post de suplinitor o doamna care a obtinut la examen 5,70.

Si mai putin a luat Florentina Stamate, care se pregateste sa devina invatatoare, chiar daca la concurs a fost notata cu 5,25. "Cerintele la examene sunt mai mari decat ce se cere la clasa", este de parere viitorul dascal.

Aproape 40% dintre candidatii la titularizare au luat note intre 5 si 7. Multi cred insa ca notele nu oglindesc adevaratele cunostinte ale dascalului.

Pe de alta parte, sunt si suplinitori de nota 10 care nu au loc din cauza profesorilor titulari pe care nu-i mai poate goni nimeni jos de la catedra.

Lasand la o parte bataia pe posturi, cert este ca cei mai buni absolventi de facultate nici nu-si doresc sa intre in invatamant, unde un debutant castiga 700 de lei. In aceste conditii, scolile sunt pline de suplinitori, altfel n-ar avea cine sa predea.

Nici viitorul nu este roz. Media de varsta a profesorilor romani depaseste 55 de ani, ceea ce inseamna ca peste trei ani s-ar putea sa ramana catedre libere care nu vor putea fi acoperite nici macar de cei mai slabi absolventi.