Nici pana acum nu stateam prea bine in statistici din acest punct de vedere, dar salariile bugetarilor romani le depaseau pe cele ale vecinilor bugetari de la sud de Dunare.

Insa dupa ce Guvernul va aplica masurile de austeritate, functionarii romani vor fi platiti cu 1,1% mai putin decat omologii lor bulgari, profesorii vor primi salarii cu 5,3% mai mici decat cei din Bulgaria, iar medicii vor castiga cu 27% mai putin fata de bulgari, potrivit calculelor Gandul realizate pe baza datelor statistice oficiale din cele doua tari.

Vecinii nostri castiga mai bine, cu toate ca si ei strang cureaua. Dupa ce a inghetat salariile bugetarilor, a taiat cea de-a 13-a pensie si a crescut varsta de pensionare de la 62 la 65 de ani pana in 2012, marti, guvernul ungar a anuntat 29 de noi masuri de reforma. Printre acestea, reducerea cu 15% a salariilor bugetarilor, dar si taxarea bancilor, eliminarea masinilor de serviciu gratuite si scaderea taxelor aplicate companiilor.

Guvernul de la Sofia a adoptat recent un pachet de 60 de masuri anticriza care includ taierea cu 10% a salariilor din sectoarele publice care nu au efectuat reduceri de personal, amanarea majorarii pensiilor si taxe de lux pentru locuintele si masinile scumpe.

Vedeti cum arata harta salariilor profesorilor si doctorilor din regiune in Gandul.