Sunteti de acord cu inchiderea hipermarketurilor in week-end? Puncte de vedere pro si contra, la Comisia de Agricultura, in Camera Deputatilor
Reprezentantii hipermarketurilor au respins, miercuri, la Comisia de agricultura, ideea inchiderii hipermarketurilor in week-end: ar insemna distrugerea vanzarilor. De cealalta parte, reprezentantul micilor producatori a spus ca o astfel de decizie ar fi o sansa pentru producatorul roman.
Deputatii din Comisia de Agricultura au continuat dezbaterea privind modificarea legii de comercializare a produselor alimentare, cei mai multi pronuntandu-se pentru gasirea de solutii astfel ca si producatorii romani sa aiba acces la vanzarea produselor in hipermarketuri.
Deputatul PNL Marin Anton intentioneaza sa propuna un proiect care sa prevada ca supermarketurile sa fie inchise in week-end, incepand de sambata de la ora 14.00 pana luni dimineata, pentru a incuraja produsele romanesti care se vand in piete, insa mai multi deputati din Comisia de Agricultura au rezerve ca o astfel de reglementare va fi adoptata. Anton a ridicat si problema scurtarii termenelor de plata ale hipermarketurilor.
Sorin Minea, presedintele Romaliment, a spus ca nu este de acord cu inchiderea hipermarketurilor in week-end si cu termene de plata scurtate, deoarece duce la "distrugerea vanzarilor" si a aratat ca prefera o piata fiscalizata si ii este frica sa lucreze la negru.
Delia Nica, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a spus ca micii producatori romani se plang ca nu au acces in hipermarketuri deoarece este greu ca acestea sa preia "50 kg sau 100 kg sau 10-50 de porci sau 2 oi din curtea cuiva".
"Problema este ca atunci cand inchei un contract de cumparare, de exemplu, de mere, sa ne spuna producatorul respectiv ca atunci cand ploua nu vine nimeni sa-i incarce marfa in camion ca sa ne-o trimita la raft. Ori noi nu putem la raftul respectiv sa punem o eticheta: «Astazi nu putem sa va livram mere»", a aratat Delia Nica.
"Trebuie intotdeauna sa fie producatorii mici organizati in organizatii foarte mari, asa cum exista peste tot in Europa", a adaugat Nica.
Ea a aratat ca cel care comanda marfa este clientul si spune "ce doreste sa aiba in fiecare zi sa-si puna in cosul de cumparaturi". "Cel mai mic pret de pe raft este singura politica pe care putem sa o avem, in conditii de securitate sanitar-veterinara maxima", a adaugat Nica.
Dorin Cojocaru, presedintele patronatului laptelui, a spus ca el face parte dintre cei care muncesc de dimineata pana seara si isi fac cumaraturile in week-end de la hipermarket si ca trebuie lasat consumatorul sa-si aleaga de unde isi cumpara produsele.
In replica, Alin Buzescu, presedintele Confederatiei Asociatiilor taranesti din Romania, a spus ca sunt 9 milioane de romani din mediul rural care au productie din care pierd mai mult de jumatate pentru ca nu reusesc sa o vanda, nu au acces in hipermarketuri.
"Inchiderea hipermarketurilor sambata de la ora 14.00 si duminica ar fi o solutie pentru a reda producatorului roman ce merita cu privire la munca pe care o depune. (...) Nu reusim sa intram in supermarketuri. Acolo sunt o sumedenie de contracte confidentiale pe care supermarketurile le au cu furnizorii, se impun preturile la diverse produse", a spus Buzescu.
El a sustinut ca producatorii romani au certificare ecocalitate si furnizeaza produse de calitate mai buna.
Deputatii din Comisia de agricultura au criticat faptul ca producatorii romani nu au acces in hipermarketuri, ca "au o relatie de vasalitate cu hipermarketurile" si au aratat ca trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor probleme, insa cei mai multi nu au sustinut ideea inchiderii hipermarketurilor in week-end.
Membrii Comisiei de agricultura urmeaza sa intocmeasca in trei saptamani o propunere legislativa de modificare a legii 322/2009 si sa aiba discutii si cu Consiliul Concurentei, reprezentantii Ministerului Agriculturii pe aceasta tema.
Daca va fi initiata o modificare a legii 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, atunci aceasta va trebui discutata mai intai in Senat, care este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.