Stomatologii din Romania vor avea mai multi pacienti. Preturile lor sunt si la jumatate fata de UE. Vor creste insa odata cu introducerea frezelor unice
Medicii dentisti din Romania vor avea mai multi pacienti straini, dupa intrarea in vigoare a Directivei europene privind asistenta medicala transfrontaliera. Si asta pentru ca in Romania preturile sunt in multe cazuri la jumatate din cele practicate in alte tari din UE.
Declaratia a fost facuta de decanul Facultatii de Stomatologie a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi, Norina Forna, la Congresul International al Societatii Romane de Reabilitare Orala, desfasurat in Capitala.
"Beneficiile vor fi uriase. Pentru pacientii straini, costurile tratamentelor in Romania sunt la jumatate fata de cele din tara lor. Astfel, in ceea ce priveste implantologia, preturile variaza in strainatate intre 1.000 si 2.000 de euro, in timp ce in Romania ele se situeaza intre 500 si 600 de euro. Lucrarile protetice din ceramica costa in alte tari intre 500 si 1.000 de euro, in timp ce in Romania ele sunt de 200 - 250 de euro", a mai spus Norina Forna.
Directiva va intra in vigoare in luna octombrie a acestui an.
Calin Alexandru, director in cadrul Ministerului Sanatatii, a precizat ca, in prezent, la minister, se lucreaza la un proiect legislativ privind implementarea acestei directive.
"Avand in vedere faptul ca deja in Romania exista un numar foarte mare de pacienti din strainatate care apeleaza la serivicii stomatologice, se creeaza posibilitatea ca, pe langa platile pe care le asigura in mod direct pacientii, sa existe si o formula de decontare prin sistemele de asigurari sau prin sistemele lor nationale de sanatate. E o perspectiva ce aduce si riscuri, dar si oportunitati. Vor exista multe oportunitati pentru sistemul de sanatate de asistenta stomatologica", a declarat Calin Alexandru.
Pe de alta parte, Norina Forna atragea atentia ca pretul tratamentelor stomatologice ar putea creste prin introducerea frezelor dentare de unica folosinta.
Dentistii poarta discutii cu autoritatile pentru folosirea frezelor dentare de unica folosita in cabinete, mai ales in conditiile in care din octombrie intra in vigoare directiva europeana.