Unii romani se spala, la propriu, din an in paste pe dinti, iar altii impart o periuta intre membrii familiei timp indelungat. Igiena este privita de foarte multi dintre romani drept un efort inutil sau, dupa caz, un procedeu costisitor si complex.

Multora le este tot mai rusine sa zambesca pentru ca nu mai au toti dintii naturali. Cariile netratate, tartrul, respiratia urat mirositoare sunt doar cateva dintre afectiunile unui popor certat cu igiena orala.

Traim in continuare intr-o tara in care un roman foloseste, in medie, doar doua tuburi de pasta de dinti pe an, de cinci ori mai putin decat un neamt. Asta la nivel urban. La tara, este dezastru.

Grav este, spun stomatologii, ca aceasta situatie s-ar putea inrautati dupa anularea fondurilor pentru programul gratuit.

In emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminca, incepand cu ora 10.00, ministrul sanatatii ofera explicatii.

''Am 4 lei, unul la stomatologie, 3 la cancer, dar la cancer imi trebuie 5, iau de la dinti si dau la cancer. Si reglez cu stomatologia mai incolo”, a explicat Eugen Nicolaescu.

Anul trecut, cu 6 milioane de euro de la de stat, cei peste 2.800 de dentisti au facut peste doua milioane de proceduri dentare, mai ales in cazul copiilor si al pensionarilor sarmani.