Asa ca mostenitoarele lui vor putea administra o avere inca impresionanta, dar exista riscul urias de a plati oalele sparte de omul de afaceri.

Averea lui Dinu Patriciu este vizata acum de mostenitorii de drept ai miliardarului, de statul roman dar si de persoane carora omul de afaceri le datora bani, poate chiar milioane de euro.

Dinu Patriciu era judecat in dosarul Rompetrol pentru fraude economice, dosare in care prejudiciile aduse statului roman sunt uriase: 85 de miloane de dolari plus dobanzi si penalitati.

''Procesul penal deschis impotriva lui Dinu Patriciu nu mai poate continua pentru ca o persoana care a murit nu poate fi judecata, cu atat mai putin nu poate fi condamnata. Insa latura civila din dosarul Rompetrol, in care se vorbeste de un prejudiciu de peste o suta de milioane de dolari, ramane o problema controversata", transmite corespondentul ProTV, Ovidiu Oanta.

Adica statul poate incerca sa obtina executarea mostenitorilor lui Dinu Patriciu. Apoi, un alt creditor care isi vrea banii inapoi este chinezoaica Melanie Chen. Top manager in compania lui Patriciu, femeia ar fi preluat fraiele unora din firmele omului de afaceri. Presa de scandal a notat chiar ca Melanie ar fi avut in ultimii ani de viata ai miliardarului o relatie amoroasa cu acesta.

Legatura celor doi ar putea evidentia cel mai bine zicala: nu amesteci dragostea cu afacerile. Melanie Chen, ca patron al firmei DP Holding, ii cerea lui Patriciu sa achite datoria de 25 de milioane de dolari pe care acesta o avea la firma. Pentru ca omul de afaceri a refuzat sa plateasca, Melaine Chen a cerut executarea silita.

''Una dintre proprietatile pe care Dinu Patriciu le lasa in urma este aceasta constructie impresionanta, dar putin neglijata, situata chiar in spatele Guvernului. Imobilul este deja pus sub sechestru intr-o procedura de executare silita, asa ca poate trece in proprietatea fostilor sai parteneri de afaceri sau vanzarea lui la licitatie ar putea aduce bani la bugetul de stat", spune Ovidiu Oanta.

La fel s-ar putea intampla si cu vila din strada Herastrau spre care se uita nu doar partenera lui, ci si Fiscul. Un al treilea executor incearca si el de ceva timp sa obtina de la Dinu Patriciu nu mai putin de 15 milioane de euro, bani revendicati de o banca din Bucuresti.

Asa se face ca in acest moment, parte din proprietatile omului de afaceri, situate in Romania, dar si conturi care sunt goale, se afla sub sechestru .

Apropiatii cred insa ca Dinu Patriciu si-a scris testamentul inainte sa moara si ca le-a lasat suficienti bani fiicelor sale Ana si Maria pentru a scapa de griji tot restul vietii.

Dinu Patriciu pare ca si-a lichidat cele mai multe dintre proprietatile si conturile din Romania, asa ca cei care il vaneaza nu mai au ce sa ia. Singura care sustinea ca averea omului de afaceri este undeva la 2 miliarde de euro este sotia lui Dinu Patriciu. Daca toate aceste datorii sau pagube vor fi platite intr-un final, ramane de vazut.