Pe de-o parte a baricadei se afla sportivii sustinuti financiar prin sponsorizari sau burse acordate de institutiile guvernamentale, iar pe cealalta parte se situeaza olimpicii ce se bucura de numeroase facilitati, de la transporturi aeriene private si pana la beneficiile rezultate din notorietatea lor.

Sportivii care au atins cele mai mari performante la editiile Jocurilor Olimpice au strans in ultimele 12 luni aproximativ 448 milioane de dolari. Iata care sunt cei mai bogati olimpici din 2011:

1. Roger Federer

Cu sapte titluri castigate la Wimbledon si cu o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, elvetianul se claseaza pe primul loc al topului. Averea sa se situeaza la 54,3 milioane de dolari.

2. LeBron James

In acesata vara va participa pentru a treia oara la Olimpiada. Pana acum a obtinut un titlu NBA si trei titluri MVP. A strans de-a lungul carierei aproximativ 53 milioane de dolari.

3. Kobe Bryant

Baschetbalistul american se afla pe locul trei, cu toate ca pe parcursul anului 2011 castigul lui s-a redus cu cinci milioane de dolari, in urma scaderii numarului de jocuri de NBA. Echipamentul sau a fost cel mai bine vandut in China, Europa si America Latina in ultimele 12 luni.

4. Maria Sharapova

Prima femeie care va purta steagul Rusiei in ceremonialul de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra a adunat 5,1 milioane de dolari in ultimul an de pe urma obtinerii locului I la cele patru turnee de tenis, incluzand titlul French Open, premiu care i-a adus Grand Slam-ul carierei.

5. Kevin Durant

Baschetbalistul american a semnat un contract cu Oklahoma City Thunder, lucru care i-a adus 85 milioane de dolari. Parteneriatul de sapte ani cu Nike i-a crescut averea cu 13 milioane de dolari.

6. Carmelo Anthony

Contractul de trei ani cu New York Knicks i-a adunat in cont 61 milioane de dolari.  Baschetbalistul Carmelo Anthony a strans opt milioane de dolari numai din parteneriatele din 2011, in special cu cel al companiei de articole sportive, Nike, din Iordania.

7. Usain Bolt

Dupa tripele medalii de aur castigate la olimpiada de la Beijing din 2008, in care a atins recordul la 100 si 200 de metri, Usain Bolt este considerat cel mai mare star al anului 2012. Atletul si-a crescut veniturile din sponsorizarile brandurilor Gatorade, Hublot, Nissan Motor, Visa. Numai Puma l-a platit cu noua milioane de dolari anual.

8. Novak Djokovic

2011 a fost pentru tenismen cel mai bun an din cariera sa. Djokovic a castigat 3 titluri Grand Slam si un record care i-a adus ca premiu 12,6 milioane de dolari. La Olimpiada de la Beijing, tenismenul a obtinut medalia de bronz.

9. Chris Paul

Baschetbalistul a atras atentia prin mutarea de la New Orleans la echipa Clippers din Los Angeles. Printre sponsorii sai se numara Nike, Jeep, Powerrade si Upper Deck.

10. Li Na

Titlul French Open primit in 2011 o face prima tenismena asiatica care a obtinut vreodata Grand Slam. In aceasta vara, chinezoaica Li Na va participa pentru a treia oara la jocurile olimpice.