Sistemul de cazare in regim hotelier. Metoda prin care spitalele de stat fac zeci de mii de euro pe an
Tot mai multi manageri de unitati sanitare amenajeaza saloane cu dotari speciale, pentru pacientii dispusi sa plateasca pentru confort. Asta chiar daca oamenii si-au achitat impozitele, iar tratamentul este decontat de Casa de Asigurari de Sanatate.
Cu o investitie de 240.000 de euro, maternitatea din Brasov a inaugurat opt rezerve speciale. Pacientele sunt gata sa plateasca in plus doar ca sa scape de saloanele obisnuite, care spun ele, sunt deprimante.
Incurajata de succes, conducerea spitalului brasovean a transformat si podul cladirii in spatiu de relaxare, unde proaspetele mamici isi vor putea savura in liniste cafeaua.
Si Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu are cateva rezerve de lux in fiecare sectie, cu cel mult doua paturi fiecare. Saloanele sunt dotate cu dulapuri, televizor, frigider si au baie proprie, ca un hotel de trei stele. Pacientii nu mai mananca pe genunchi, la marginea patului, ci asezati la masa. Camerele "speciale" au cea mai mare cautare la ginecologie si pediatrie. Bolnavii platesc pentru ele 100 de lei pe noapte, in timp ce tratamentul este decontat de stat. Fiecare sectie are de castigat cateva mii de euro pe an doar din cazare.
La Spitalul Judetean de Urgenta din Bacau, pretul rezervelor speciale este mai mic, intre 20 si 40 de lei pe zi.
In viitor, bolnavii vor putea opta si pentru un meniu imbunatatit. Acum, costul portiilor nu trebuie sa depaseasca 8 lei pe zi, cat deconteaza statul.