"Intr-un anumit fel, declaratia lui Omar Bakri ne atrage atentia asupra faptului ca Romania nu este imuna la acest pericol al unor acte teroriste. Tocmai de aceea, printre prioritatile care sunt acordate activitatii noastre la SIE, protectia impotriva actelor teroriste este unul din cele mai importante elemente", a spus Teodor Melescanu in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata astazi la Pro TV.

El a precizat ca SRI este "cap de coarda" in materie de combatere a terorismului, fiind vorba de activitati care se desfasoara cu precadere pe teriroriul Romaniei, mentionand totodata ca, in tot ceea ce priveste informatiile externe, SIE colaboreaza cu SRI.

"Dar acest tip de declaratii, desi nu vin de la un om care este un militant direct implicat in organizare, ci este mai degraba un ideolog al unei anumite forme de islamism, ne dovedeste ca nu suntem imuni la pericolul unor asemenea atentate teroriste", a mentionat directorul SIE.

"Nu avem la ora actuala, cel putin noi nu am transmis niciodata elemente care sa spuna ca ar fi iminenta producerea unui asemenea atentat in Romania in perioada urmatoare", a mai spus Melescanu, care a subliniat ca este una dintre "prioritatile maxime ale Serviciului."

Referitor la atentatul de la Burgas, in care si-au pierdut viata mai multi cetateni israelieni, Melescanu a precizat ca a avut in ultima saptamana doua discutii cu sefii serviciilor din Bulgaria, atentatul fiind una dintre temele principale de discutii.

"La ora actuala nu exista o concluzie definitiva sau un raport chiar al autoritatilor bulgare in legatura cu persoanele care au fost implicate, modalitatile care au condus la acest atentat. Au mai multe piste, sunt in desfasurare, colaboram si noi, dar nu avem inca o o concluzie definitiva", a mentionat el.

"Sunt totusi cateva concluzii preliminare care se pot desprinde, una dintre ele este ca acest tip de atentate, care a fost exemplificat si de atentatul de la Burgas, reprezinta o anumita evolutie in materie terorista. Daca pana acum atentatele erau operatiuni puse la cale si realizate de structuri extremiste, mai ales din zona araba si se intamplau in zone cu maxima expunere - vezi atentatul de la New York -, acest atentat arata ca putem asista la o anumita evolutie: in primul rand nu se intampla in tarile foarte mari, cu o expunere mediatica, ci in tari europene din zona de frontiera, in al doilea rand se pare ca sunt atentate in care nu sunt implicati oameni din afara zonei - e mult mai usor cand cineva iti vine dintr-o zona sa ai banuieli, sa vezi despre ce este vorba -, probabil ca sunt oameni care traiesc la nivel european si circula liber intre tarile UE si, in al treilea rand, se pare ca nu au existat nicun fel de legaturi sau conexiuni locale, interne. Sunt elemente care ne ingrijoreaza si pe noi, pe care le discutam, le examinam tot timpul, in legatura cu care dorim sa colaboram si le-am si spus colegilor bulgari acest lucru. Dar, pentru moment, nu exista niciun fel de amenintare directa in legatura cu iminenta unui asemenea act impotriva Romaniei", a mai spus Melescanu.

Liderul islamist Omar Bakri a declarat, intr-un interviu publicat de cotidianul bulgar "24 ceasa" la inceputul lunii octombrie, ca Bulgaria, Romania, dar si alte state pot fi tinte ale atentatelor teroriste.

"Din moment ce islamul a patruns intr-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori sa-l elibereze intr-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Rasarit - de asemenea. Romania, Albania, Macedonia, Serbia si Kosovo, Bosnia... Insa din cauza trupelor sale in Afganistan si Irak si din cauza colaborarii sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o tinta legitima. Noi consideram ca pot fi savarsite atentate in inima Bulgariei. Se poate si in Romania, si in alte state. Aceasta depinde de tactica si strategia la fata locului. Atentatul de la Burgas a fost impotriva unei tinte israeliene. De aceea toti care au murit acolo sunt fii de israelieni si intre ei exista multi oameni importanti. Ei au multa putere", a spus el.

"Prioritatea numarul 1 pentru Siria o reprezinta cei aproximativ 15.000 de cetateni romani"

Teodor Melescanu a adaugat ca Omar Hayssam nu reprezinta in acest moment o prioritate a Serviciului in legatura cu Siria, "prioritatea numarul 1" fiind cei aproximativ 15.000 de cetateni romani care traiesc in aceasta tara.

Intrebat despre situatia lui Omar Hayssam, Melescanu a aratat ca "situatia din Siria face aproape imposibila acum o evolutie care sa conduca la o solutionare imediata".

"Pe toate informatiile care au fost, era intr-o inchisoare din Siria, dar unde mai este acum, ce se intampla in actuala conjunctura, e imposibil de stiut", a adaugat el.

"Si pentru noi, chiar va spun cinstit, nu reprezinta o prioritate, prioritatea noastra numarul 1 pentru Siria o reprezinta cei aproximativ 15.000 de cetateni romani care traiesc in Siria si care, impreuna cu familille lor, sunt probabil pe undeva pe la 45.000. Tot ceea ce inseamna posibilitati, planuri, itinerarii de evacuare pentru cei care doresc sa vina sunt principala noastra prioritate", a subliniat Melescanu.

Directorul SIE a apreciat totodata ca in Siria conflictul evolueaza spre un razboi intern. "Seamana din ce in ce mai mult cu un razboi civil, iar ceea ce s-a intamplat in ultima perioada - diferendul cu Turcia - arata ca exista chiar riscul externalizarii acestui conflict si in tarile din vecinatate", a apreciat el.

Melescanu a tinut sa sublinieze "modul foarte echilibrat si responsabil" in care Turcia a reactionat la atacurile din zona de frontiera.

"Evident ca escaladarea lor poate sa creeze o situatie cu consecinte grave pentru Romania, pentru ca, in conditiile in care ar incepe un asemenea conflict, fluxul de refugiati sirieni ar fi mult mai mare si o parte dintre ei ar reveni pana la urma si Romaniei", a precizat acesta.

Teodor Melescanu a mentionat ca SIE are mai multe scenarii si ca aceste concluzii au fost prezentate conducerii statului. "Riscul cel mai mare pe care il vedem la ora actuala este al unui razboi civil, intern, in care se foloseste din plin implicarea externa prin furnizare de armanent, de militari, de militanti, un risc care ar putea conduce pana la urma la o explozie a statului sirian, pe regiuni bazate pe religie, etnicitati, ceea ce ar crea un focar de nesiguranta foarte mare in Orientul Mijlociu, iar pentru noi ar insemna refugiati, probleme de tot felul", a spus directorul Serviciului de Informatii Externe.