Omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare, a fost adus, joi seara, la Penitenciarul Rahova, dupa ce politistii l-au ridicat de acasa din Zimnicea.

Judecatorii au decis si confiscarea a 642.000 de lei, adica aproape 150.000 de euro, din averea lui Niculae. Pare o nimica toata, daca ne uitam la topurile de acum cativa ani, cand avea averea estimata la aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Mult mai mult a platit Ioan Niculae pentru o partida de vanatoare in Africa de Sud, acum un an, unde a zburat cu avionul sau privat. Niculae a impuscat elefanti si lei si ar fi dat 150.000 de dolari, doar ca sa-si aduca toate trofeele impaiate in tara.

Ca sa fie sigura ca omul de afaceri plateste, instanta a dispus sechestru pe toate bunurile lui. Niculae are doua variante: sa achite pe loc in conturile statului ori sa se lase executat pana la recuperarea sumei.

In Revista Forbes Romania, din 2013, Ioan Niculae aparea ca fondator si patron al grupului InterAgro, care detine mai multe combinate chimice, rafinarii, fabrici, hoteluri si terenuri agricole. Ioan Niculae are aproape 50.000 de hectare de teren arabil, sute de hectare de livezi si vita-de-vie, ferme de vaci, silozuri, moara, brutarie, apartamente si o vila de lux in sectorul 1 al Capitalei, 9 terenuri in zone centrale si conturi in banci, dar si un adevarat palat in Zimnicea.

Ioan Niculae a divortat de sotia lui si averea s-a injumatatit. Apoi a cesionat cea mai mare parte a actiunilor detinute la Interagro, compania care detine mare parte a firmelor acestuia, unei apropiate, director general.

Mai are in proprietate echipa de fotbal Astra Ploiesti, transformata in Asta Girugiu, cea care anul trecut a castigat Cupa si Supercupa Romaniei. Acum, specialistii din lumea sportului cred ca echipa se va duce de rapa dupa ce patronul a ajuns la inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri pentru complicitate la fals intelectual, in scandalul legat de modul in care a finantat campania prezidentiala din 2009.

In acelasi dosar, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a primit 3 ani de inchisoare cu executare. El va fi incarcerat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Galati.