Mai mult, pentru prima data se doreste calcularea impozitului si in functie de valoarea automobilului, nu doar a capacitatii cilindrice a motorului sau a normelor de poluare.

Deputatul PSD Robert Negoita, initiatorul propunerii, sustine ca este ilogic ca un Aro sa fie impozitat la fel ca un Bentley, iar un Logan la fel ca un Mercedes-Benz C-Klasse, scrie Ziarul Financiar.

Fa-ti calculul noului impozit direct pe www.zf.ro!

Ce se schimba?

Parlamentarii au adoptat, cu 45 de voturi "pentru", 40 "impotriva" si o abtinere, o propunere legislativa privind modificarea modului de calcul al impozitului pe autovehicule, proiect care il are ca initiator pe deputatul PSD Robert Sorin Negoita.

Deputatul a propus, prin initiativa legislativa, ca baza de impozit sa fie valoarea masinii, iar Ministerul Finantelor sa intocmeasca un catalog in care va stabili valoarea autoturismului in functie de marca, tip, motorizare (eventual nivel de dotari optionale).

Potrivit proiectului, aceasta taxa ar urma sa fie de 0,75% din valoarea masinii.

Concret, daca ai o masina in valoare de 10.000 de euro, atunci vei plati 75 de euro.

Senatul a adoptat, in calitate de prima Camera sesizata, acest proiect, in pofida recomandarii Comisiei pentru buget, care a intocmit un raport nefavorabil.

Senatorii finantisti si-au argumentat propunerea prin faptul ca initiativa legislativa, in forma prezentata, nu indeplineste cerintele legislatiei privind normele de tehnica legislativa, iar catalogul cu valorile autorurismelor trebuie sa fie intocmit de experti tehnici si nu de Ministerul Finantelor, asa cum propune initiatorul.

Raportul a fost respins cu 46 de voturi "impotriva", 41 de voturi "pentru" si o abtinere.

Citeste si Buy-back auto: cum iti iei masina noua dand-o la schimb pe cea veche VIDEO

VEZI cum am putea scapa de TAXA AUTO, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat-o ILEGALA

Sursa foto: Ziarul Financiar