Practic vorbim de cateva sute de bolnavi depistati la nivel mondial care au determinat autoritatile medicale sa  impuna restrictii de comercializare.

In Romania, exista 13 calmante din categoria celor mai consumate care se afla de ani de zile in topul vinzarilor cu milioane de cutii si care de la 1 februarie incep sa fie vindute pe reteta.

Potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) toate calmantele care contin metamizol se vor vinde pe baza unei retete. Vorbim despre Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin. Substanta pe care o au in comun este interzisa deja de 20 de ani in Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Danemarca.

Motivul? "Dau o  reactie alegica severa, scad imunitatea, se umfla amigdalele, omul intra in soc si duce la deces", spune Anca Cruparu, purtator de cuvant ANM.

Aceste calmante sunt eliberate numai pe baza unei dovezi de la medic si in Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania si Ungaria.

Cum multi au aflat de restrictiile care se anunta din februarie incolo, au inceput sa-si faca stocuri.