Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, anunta la finalul lunii aprilie ca noua ordonanta privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborata, impreuna cu partenerii sociali, pana pe 15 mai, lansata timp de doua saptamani in dezbatere publica si adoptata de Executiv la 1 iunie.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, declara, la preluarea mandatului, ca noua ordonanta privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborata, impreuna cu partenerii sociali, pana pe 15 mai, lansata timp de doua saptamani in dezbatere publica si adoptata de Executiv la 1 iunie.

"Noi vom avea o ordonanta de corectie adusa la salarizarea personalului din zona bugetara. Prin urmare, sporurile si indemnizatiile si orice masura specifica oricarei familii ocupationale vor ramane asa cum sunt ele in momentul actual. (...) Nu este vorba de inghetare. Sporturile si indemnizatiile au mersul lor. Noi ce incercam sa facem acum este sa ne concentram pe salariile de baza", explica atunci ministrul Muncii.

Acesta a adaugat ca de cresteri salariale ar putea beneficia intre 300.000 si 500.000 de bugetari.

"Intentia initiala a fost ca sa incerc sa ma apropii de o grila echitabila miscand toata grila de jos pana sus. Ce reuseam noi sa facem cu 2 miliarde de lei in 2016 si 2017 era sa miscam pe ici pe colo cate ceva, dar pe urma observam ca erau salarii foarte mari care se ajustau destul de semnificativ, iar salariile mici cresteau intre 5 si 10%. Noi am spus atunci ca in loc sa facem astfel, adica sa miscam toata grila si sa am salarii de peste 10.000 de lei care sa creasca, am zis hai sa ne concentram in Ordonanta aceasta pe baza. Sa crestem mai intai salariile celor care au intr-adevar salariile cele mai mici din sistem, intre 1.250 si 2.000 si ceva, urmand ca prin proiectul de lege pe care il vom lansa in dezbatere si il vom propune spre adoptare Parlamentului sa facem echitate in sistem si pentru cei care sunt deasupra acestei baze. In loc sa misc toata grila, gradual, in 4-5 ani de zile, incep cu baza si pe urma cu salariile medii, iar la sfarsit cu salariile inalte. Asta este logica pe care o propunem in dezbaterea din CNT, pe principiul solidaritatii si al unei minime decente in administratia publica si a ideii ca debutantii sa fie motivati sa intre in sistem. Cred ca aceste principii merita luate in considerare si sunt sanatoase", a subliniat seful de la Munca.

Pislaru a explicat ca prin introducerea acestui sistem nu inseamna ca ii considera mai importanti profesional pe cei care au salariile mai mici, decat pe cei cu salariile mai mari, insa "in acest moment este nevoie de decenta".

Ministrul a recunoscut ca Sanatatea si Educatie sunt domeniile cel mai afectate pentru ca sunt foarte multe salarii sub 2.000 - 2.300 de lei si evident ca vor fi luate in considerare in noul proiect, iar efortul bugetar va fi similar cu cel inclus in proiectul precedent de 2 miliarde de lei.