Salariul minim in Romania s-a dublat din 2008, dar ramane al doilea cel mai mic din UE. Tara europeana in care cea mai mica leafa este de 2.000 euro/luna
Bulgaria si Romania se mentin pe ultimele locuri in UE, in ceea ce priveste salarizarea. Cele doua tari aveau, la 1 ianuarie 2017, cele mai mici salarii minime pe economie din Uniunea Europeana, 235 euro si, respectiv, 275 euro pe luna, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre ale UE au reglementat prin lege un salariu minim pe economie.
In Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia nu exista salariu minim garantat in plata.
Cele 22 de state membre UE cu un salariu minim pot fi impartite in trei grupe principale: una care cuprinde zece state membre din estul blocului comunitar, printre care si Romania, unde salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe luna; a doua grupa care cuprinde alte cinci state membre amplasate in sudul UE, unde salariul minim variaza intre 500 si 1.000 de euro pe luna, si a treia care cuprinde sapte state membre amplasate in vestul si nordul Uniunii, toate cu salarii minime de peste 1.000 de euro.
Cele mai mari salarii minime pe economie din Uniunea Europeana sunt in Germania (1.498 euro), Belgia (1.532 euro), Olanda (1.552 euro), Irlanda (1.563 euro) si Luxemburg (1.999 euro).
Eurostat precizeaza ca, in 2017, in comparatie cu situatia din 2008, salariul minim pe economie a crescut in toate statele membre, cu exceptia Greciei, unde a scazut cu 14%. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Bulgaria si Romania, unde salariul minim s-a dublat, in urma unor cresteri de 109%, respectiv 99%.
Salariul minim in Romania a crescut la 1.450 de lei, de la 1 februarie. Totodata, Institutul National de Statistica a anuntat ca salariul mediu brut pe economie a crescut cu 8,4% in decembrie 2016 fata de luna anterioara, la 3.257 lei, iar salariul mediu net a ajuns la 2.354 lei, in urcare tot cu 8,4%.
Salariu minim in toate tarile UE
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat, luna trecuta, pentru introducerea unui "salariu social minim" mai intai in zona euro, apoi in toate tarile Uniunii Europene.
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu", a declarat presedintele Executivului european, in cursul unei conferinte organizate la Bruxelles cu privire la drepturile sociale.
Junker a adaugat ca o egalizare a salariilor minime in cadrul UE ar reduce asa-numitul “dumping social”, respectiv folosirea muncitorilor migranti ieftini, in defavoarea fortei de munca autohtone.
Salariul minim, care exista de multa vreme in Franta, a fost generalizat in Germania abia la 1 ianuarie 2015. Prima economie a zonei euro dispunea pana atunci de salarii minime negociate in acordurile pe ramura, care nu acopereau neaparat toate meseriile.
ING Bank: In 2016, salariile de la stat au crescut de doua ori mai mult fata de cele din privat
Potrivit unui raport publicat de analistii ING Bank, citat de News.ro, castigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, in perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cu 17,7%, de aproape doua ori mai repede decat salariile din sectorul privat, care au avansat cu 9,8% in aceeasi perioada.
"Cresterea salariilor din sectorul privat in decembrie 2016 comparativ cu octombrie 2016 (luna neinfluentata de acordarea de prime, n.r.) arata cat de generosi au fost angajatorii. Iar pentru anul trecut, majorarea cu 12,7% este sub rata de 13,9% inregistrata in 2015, dar peste ratele din cei mai multi ani de dupa criza", se arata in raportul ING.
Analistii avertizeaza ca majorarea salariilor mult peste avansul productivitatii afecteaza competitivitatea Romaniei.
"Vedem probleme potentiale legate de competitivitate, in conditiile in care Romania continua sa inregistreze cele mai mari rate de crestere ale costului cu forta de munca din Uniunea Europeana", arata raportul mentionat.
Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului 2015, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar. De la 1 octombrie 2016, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.
In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Pentru 2016, prognozele oficiale aratau ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va depasi cu 23% castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.
Pe acelasi subiect: