Salariul mediu net a crescut cu 8,4% in decembrie, pana la 2.354 lei. In 2016, salariile la stat au crescut cu un procent de doua ori mai mare fata de cele din privat
Bani, lei
Salariul mediu brut pe economie a crescut cu 8,4% in decembrie 2016 fata de luna anterioara, la 3.257 lei, iar salariul mediu net a ajuns la 2.354 lei, in urcare tot cu 8,4%, reiese din datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
"In luna decembrie 2016, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.257 lei, cu 8,4% mai mare decat in luna noiembrie 2016. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.354 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 182 lei (+8,4%)", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (6.120 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.332 lei).
Totodata, in decembrie 2016, comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 112%.
Indicele castigului salarial real a fost de 108,1% pentru luna decembrie 2016 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 178,5%, cu 13,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2016.
In decembrie 2016, comparativ cu luna anterioara, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare in majoritatea activitatilor din sectorul economic. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante sau sarbatori, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), precum si in tranzactii imobiliare, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+20,2%), respectiv in administratie publica (+4,5%), ca urmare a majorarilor salariale aprobate de Guvern. In invatamant, castigul salarial mediu net a scazut (-4,9%), ca urmare a inceperii vacantei scolare si reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.
ING Bank: In 2016, salariile de la stat au crescut de doua ori mai mult fata de cele din privat
Potrivit unui raport publicat de analistii ING Bank, citat de News.ro, castigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, in perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cu 17,7%, de aproape doua ori mai repede decat salariile din sectorul privat, care au avansat cu 9,8% in aceeasi perioada.
"Cresterea salariilor din sectorul privat in decembrie 2016 comparativ cu octombrie 2016 (luna neinfluentata de acordarea de prime, n.r.) arata cat de generosi au fost angajatorii. Iar pentru anul trecut, majorarea cu 12,7% este sub rata de 13,9% inregistrata in 2015, dar peste ratele din cei mai multi ani de dupa criza", se arata in raportul ING.
Analistii avertizeaza ca majorarea salariilor mult peste avansul productivitatii afecteaza competitivitatea Romaniei.
"Vedem probleme potentiale legate de competitivitate, in conditiile in care Romania continua sa inregistreze cele mai mari rate de crestere ale costului cu forta de munca din Uniunea Europeana", arata raportul mentionat.
Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului 2015, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar.
De la 1 octombrie 2016, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.
In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Pentru 2016, prognozele oficiale aratau ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va depasi cu 23% castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.
Mai multe despre:
#INS#salariu mediu
Pe acelasi subiect: