"In luna noiembrie 2016, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.005 lei, cu 3% mai mare decat in luna octombrie 2016. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.172 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 64 lei (+3%)", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.675 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.291 lei).

In noiembrie 2016, salariile au crescut fata de octombrie in majoritatea activitatilor din sectorul economic, datorita acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice, mentioneaza INS.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 18,6%.

"Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv anuale), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", se mai arata in comunicat.

Cele mai ample scaderi de salarii, de 3,7%, s-au inregistrat in fabricarea bauturilor, in timp ce in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), telecomunicatii, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice reducerile au fost intre 1,5% si 3%.

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (+1,9%), administratie publica (+1,4%), sanatate si asistenta sociala (+0,1%)", potrivit sursei citate.

Totodata, potrivit INS, comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net pe economie a crescut cu 13,2%.