Salariile românilor care lucrează la privat ar putea scădea cu 20%: “E un fel de păcăleală a statului”
Salariile românilor care lucrează la privat ar putea scădea la anul cu 20 de procente. Asta, pentru că Guvernul vrea că de la 1 ianuarie numai angajaţii să achite contribuţiile la pensie şi sănătate, nu şi angajatorii ca acum.
Dar, pentru că salariaţii să primească aceiaşi bani, la final de lună, patronii ar trebui să le mărească lefurile brute. Specialiştii în fiscalitate atrag atenţia că privaţii nu vor putea fi obligaţi prin lege să facă acest lucru.
Pe de altă parte din această operaţiune financiară care îi pune pe angajaţii de la privat în situaţia de a-şi vedea salariile micşorate, statul nu câştigă nimic.
În prezent, un angajator are o cheltuiala totală cu salariul unui angajat, cheltuiala care e formată din salariul brut la care se adaugă contribuţiile angajatorului la sănătate, pensie, şomaj şi alte fonduri. Contribuţiile salariatului la pensie, sănătate şi impozitul sunt reţinute din salariul brut.
De la 1 ianuarie, anul viitor, Guvernul vrea că doar angajatul să achite contribuţiile la pensie şi sănătate, adică să preia şi partea care acum e achitată de angajator. Aşa că, dacă nu este majorat salariul brut, atunci contribuţiile plătite pentru pensie şi sănătate suportate de salariat se măresc, deci salariul net va scădea.
Specialiştii atrag atenţia că există pericolul că unii angajaţi să primească salarii micşorate cu 20 de procente, dacă angatorii nu vor creşte lefurile brute.
Mihaela Mitroi, Lider Taxe PWC România: ″Efectul trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat este, într-adevăr, potenţială afectare a salariului net, dar aici trebuie văzut în ce măsură, îndeosebi mediul privat, în ce măsură angajatorii vor fi pregătiţi să crească salariul brut astfel încât să nu afecteze netul persoanelor. Trebuie avut în vedere că există acest risc.″
Liviu Rogojinaru, secretar general Consiliul IMM-urilor: “Nu văd cum poate statul să oblige în mod legal un angajator privat să crească salariile de aşa manieră aşa cum îşi doreşte statul. Că să crească salariile, trebuie să aibă de unde, să încaseze mai mult, şi atunci nu are cum practic să crească aceste salarii. E un fel de păcăleală a statului. Adică ne prefacem că încasăm mai mult, dar de fapt în realitate nu se vor încasa mai mulţi bani.”
Practic, angajaţii vor fi împovăraţi cu taxe către stat care înseamnă 35%, dublu faţă de acum. Asta în vreme ce angajatorii NU mai achita nimic, dar vor continuă să calculeze şi să vireze contribuţiile către stat.
De exemplu, dacă un angajat are acum un salariu net de 4.900 de lei, adică 7.000 de lei brut, dacă firma va majoră brutul, atunci omul va primi 100 de lei în plus. În cazul în care patronul decide să nu facă asta, angajatul va pierde 20% din salariu, adică 1.100 de lei. Practic, numai dacă va scădea impozitul pe venit salariatul va primi un salariu mai mare.
Nedumiririle au apărut pentru că Guvernul a bâjbâit atunci când a explicat această măsură. Premierul spunea acum o luna, fără să dea explicaţii, că nimic nu se va schimba.
Mihai Tudose: ”Vor rămâne pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă altfel riscăm.”
După numai două zile de la aceste declaraţii, Ministerul Finanţelor a dat un comunicat în care preciza clar că măsura se va aplică de la 1 ianuarie, odată cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Aceeaşi situaţie este şi la bugetari care, de curând, au primit o veste proastă, de exemplu profesorii. Au aflat abia acum că trecerea contribuţiilor de la angajator NU le va aduce creşterile salariale promise, ci doar majorări infime.
În total, de această măsură sunt afectaţi cei peste 3 milioane de lucrători la privat, împreună cu cei peste 1,3 milioane de bugetari.
Pe acelasi subiect: