Premierul spune că nu își încasează salariul pe card, pentru a nu plăti comisioane. “Terente era copil pe lângă bănci! Chiar era băiat bun”
Premierul Mihai Tudose a continuat, marţi, atacul la adresa băncilor, spunând că el refuză să îşi ţină salariul pe card deoarece nu acceptă să dea băncii ”câte doi bani” de fiecare dată când foloseşte cardul, scrie News.ro.
Șeful Guvernului a povestit o experienţă personală potrivit căreia a depus la bancă 500 de dolari, iar după doi ani a fost sunat de bancă pentru a plăti 50 de dolari comision, în condiţiile în care banii depuşi nu mai erau în cont.
”Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită”, a spus Mihai Tudose întrebat de ce nu are niciun cont bancar.
El a povestit şi o experienţă personală cu o bancă, potrivit căreia a depus într-un cont 500 de dolari, iar după doi ani a fost sunat de bancă pentru a plăti 50 de dolari comision, în condiţiile în care banii depuşi nu mai erau în cont.
”Eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete, a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis «Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»”, a povestit Tudose.
Primul-ministru Mihai Tudose a declarat, în urmă cu două săptămâni, că există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care îşi externalizează profiturile astfel încât ”să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură”.
”Nimeni nu poate să înţeleagă că o instituţie bancară funcţionează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roşie sau o instituţie de caritate. Sediile arată binişor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginaţie debordantă în a-şi externaliza profiturile. Nu mai merge”, a spus Mihai Tudose.
El a precizat că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a avut deja o discuţie cu reprezentanţi ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate şi că acestea au câteva săptămâni ”să-şi regândească strategia”.
În caz contrar, există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publică a unor date despre anumite bănci.
”Venim cu diverse lucruri pe reglementări fiscale, ţintite pe domeniu. Mai mult, chit că este secretul bancar, eu îmi asum la un moment dat să fac publice nişte date. Dau un exemplu-două de bănci. Ştiu că o să o păţesc, dar am să o fac ca să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură şi că, din 40 de bănci, avem 20 de bănci bune, 19 care-şi revin şi una care continuă să creadă că e mai deşteaptă decât noi, românii”, a spus Tudose.
Şeful Guvernului a spus că băncile ”au profitat natural” până acum de reticenţele statului român de a cerceta mai îndeaproape situaţiile lor financiare, însă situaţia nu mai poate continua. ”O să găsim mecanisme să înţeleagă toată lumea că s-a terminat vacanţa”, a conchis Mihai Tudose.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus săptămâna trecută că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.
Comentând declaraţiile lui Mişa, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit.
”Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc”, a declarat guvernatorul BNR.
Mai mult, el afirma că băncile care au făcut profit - şi e vorba de cele mari - au plătit impozit serios pe profit.
”De patru ani sau de cinci ani să nu faci profit? E posibil, da. Atenţie! Avem 300.000 de firme în România care nu fac profit şi au capital negativ. Băncile, chiar dacă nu au făcut profit, au plătit impozitele şi au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu înseamnă neapărat evaziune”, a conchis Isărescu.
Pe acelasi subiect: