Din 26 septembrie, pe piata europeana intra in vigoare directivele ErP (Energy-related Products Directive) referitoare la proiectarea ecologica a produselor, dar si normele de etichetare energetica, pentru a obtine economii in unul dintre cele consumatoare de energie domenii din UE.

Proiectarea ecologica a produselor si promovarea catre utilizatori a tehnologiilor cu eficienta ridicata va determina, pana in 2020, o economie anuala totala echivalenta cu 56 milioane de tone de petrol. Este ca si cum toate sistemele de incalzire si de preparare a apei calde menajere din doua tari la fel de mari ca Italia n-ar mai functiona.

Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egale cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o padure la fel de mare precum toata zona Central - Nordica a Italiei. 

Un studiu IEA - International Energy Agency arata ca sistemele de incalzire si cele pentru prepararea apei calde menajere reprezinta aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidential. 

"Am observat ca, in acest moment, pe plan local, utilizatorii si clientii de centrale termice nu sunt foarte bine informati cu privire la ce prevad directivele europene si, mai ales, ce beneficii aduc. Romanii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligati de noile directive europene sa o inlocuiasca, in conditiile in care aceasta functioneaza la parametri normali. Singura diferenta, fata de perioada anterioara, este ca, in momentul in care o familie va decide sa inlocuiasca sau sa instaleze pentru prima data o centrala termica, aceasta va putea alege doar dintre modelele in condensare", spune Catalin Draguleanu, country manager Ariston Thermo Romania. 

Modelele de centrale in condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele conventionale. Au o eficienta de pana la 108%, fata de 94% la un model conventional. In plus, asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz, deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea initiala a combustibilului.

Sunt mult mai prietenoase cu mediul, avand emisii de noxe si dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele conventionale. 

Dincolo de restrictiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, aceasta toamna impune si etichetarea produselor de pe piata de incalzire. Astfel, romanii vor putea sa aleaga mai usor produsele de care au nevoie si vor putea vedea direct de pe eticheta gradul de eficienta si avantajele modelului pe care il aleg.