Romania, tara guvernata de 95.000 de acte normative. Cum scapam de „nebunia“ legislativa?
Frenezia modificarilor legislative din Romania care exaspereaza, deopotriva, cetatenii si mediul de afaceri isi are originea nu doar in nevoia modificarilor legislative de dupa revolutie, ci si in lejeritatea cu care guvernele care s-au perindat in 20 de ani au adoptat ordonante de urgenta. Campion la ordonante de urgenta este Cabinetul fostului premier Mugur Isarescu care, intr-un singur an (2000), a emis 297 de ordonante de urgenta, in vreme ce, in acelasi an, Parlamentul a adoptat 683 de legi - 980 de acte normative, in total, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.
Baza de date a Consiliului Legislativ ofera o imagine completa a ceea ce s-a intamplat vreme de 20 de ani in domeniul legiferarii. In Romania sunt acum in vigoare un numar imens de acte normative, individuale si internationale - 95.618 la 28 ianuarie 2010, intre care doar 1.958 emise inainte de 1989. Fiecare lege, pe domeniul ei, trebuie respectata pentru ca nu exista in practica judiciara scuza ca nu ai respectat un act normativ pentru ca nu il cunosti.
Cadenta modificarilor legislative explica uluiala cu care oamenii de rand, dar mai ales firmele si compartimentele financiare primesc fiecare modificare a legilor si de ce avocatii si consultantii juridici au atata succes.
Citeste mai departe in Ziarul Financiar.