El a precizat ca ultimele contracte de munca si state de plata pe suport de hartie vor mai fi depuse doar pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011, pentru veniturile aferente lunii decembrie 2010.

Guvernul a mai decis ca angajatorii sa nu mai achite comisionul de 0,75% pentru contractele de munca pastrate la Inspectia Muncii si de 0,25% pentru contractele detinute la firma.

Inspectorii de munca vor avea dreptul permanent de a intra in sediul unei firme

Inspectorii de munca vor avea dreptul permanent de a intra in sediul unei firme pentru a verifica acte si vor putea dispune retragerea autorizatiei de functionare, cu suspendarea directa a activitatii, daca descopera incalcari flagrante ale legii, a mai anuntat ministrul Muncii.

"Prin modificarile pe care le-am propus, intarim rolul si atributul inspectorilor de munca, practic sunt articole care prevad posibilitatea de a intra permanent la sediul angajatorului si de a verifica actele pe care acesta le detine. Sunt unele noutati pe care le-am introdus, precum suspendarea directa a activitatii in cazul in care se constata o incalcare flagranta a legii. De asemenea, inspectorii de munca au posibilitatea de a dispune retragerea autorizatiei de functionare, pot sa aplice semne distinctive cu valoare de sigiliu, in virtutea autoritatii de stat cu care este investit pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu", a spus Botis.

Inspectorii de munca vor avea totodata dreptul sa preleveze mostre de produse, materiale ori substante fabricate, utilizate, depozitate si manipulate, in vederea efectuarii de analize in laboratoare specializate sau in vederea inregistrarii de probe.

Potrivit ministrului, in acest an au fost efectuate, prin intermediul Inspectiei Muncii, un numar de 101.138 actiuni de control, dintre care 79.541 pentru munca la negru.

In urma acestor verificari, 51.145 de angajatori au fost amendati, dintre care 8.418 patroni pentru munca nedeclarata.
Valoarea totala a amenzilor aplicate s-a ridicat la 64.534.975 lei, din care 44.742.500 lei pentru munca la negru.

Au fost depistate peste 15.000 de persoane fara forme legale de munca.