"Teatrul absurdului!" Asa caracterizeaza guvernatorul BNR birocratia din Romania! VIDEO
Birocratia excesiva din Romania nu-l enerveaza doar pe romanul obisnuit, ci se intampla si la case mai mari. Guvernatorul BNR, de exemplu, spune ca nu este deloc usor sa faci afaceri in Romania, facand referire la multitudinea de taxe care trebuie platite si de orele care se pierd pe drumuri si stand la cozi. In opinia lui Isarescu, aceasta agitatie continua pentru a face sa functioneze o afacere este “o hartuiala nesfarsita”, care tine de teatrul absurdului.
Intrebat, la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV, cum este sa faci afaceri in Romania, Mugur Isarescu a spus ca “nu este deloc usor sa faci afaceri in Romania”.
Guvernatorul Bancii Nationale a explicat ca, desi are o afacere mica, timpul alocat platii taxelor si impozitelor este foarte mare, din cauza inexistentei unui sistem computerizat.
“Birocratia este mare, exista raportari absolut nenecesare si nu se fac prin computer, trebuie sa te duci cu masina de la Dragasani, de exemplu, la Valcea, ca sa depui o hartie. Am intrebat de multe ori la ce foloseste raportara aceea, numai ca sa justifice activitatea cuiva care sta la ghiseu, ia hartia, o da altcuiva care incarca, eventual, informatia?”, a precizat Isarescu.
Guvernatorul BNR a povestit cum a fost obligat sa cumpere un computer la firma, pe care insa nu-l poate folosi pentru efectuarea platilor catre stat online.
“Noua ni s-a cerut, de exemplu, la o firma mica sa luam un computer de vreo 60 de milioane - nu era un capat de tara, dar pentru o firma mica este o suma - si am intrebat 'De ce ne-ati obligat sa luam computerul daca nu putem sa-l folosim nici la transmiterea de informatii statistice?' Eu nu vorbesc de plata online, dar o informatie statistica, nici p-asta sa nu pot s-o transmit? Trebuie sa trimit un om o data pe luna sa faca 120 de kilometri pana la Valcea, sa stea la coada”, a punctat Mugur Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a catalogat situatia drept hazlie, dar ca tine mai degraba de “teatrul absurdului, te trimite la ideea ca de-aia s-a nascut aici Eugen Ionescu, nu-ti vine sa crezi ca se intampla".
In opinia sa, desi Romania are un nivel de impozitare relativ scazut, in afara de TVA care, dupa majorare, a atins unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa, numarul mare de impozite si de raportari care trebuie facute creeaza un climat neprielnic pentru afaceri.
Referitor la TVA, Isarescu a spus ca taxa ar trebui sa ramana la valoare actuala cel putin cativa ani “ca altfel inseamna ca am introdus o instabilitate fiscala totala in tara asta”.
Pe acelasi subiect: