Climatul economic din Romania a obtinut 7,08 puncte dintr-un total posibil de 10 in editia 2011 a topului, fata de 6,58 puncte primite anul trecut.

Avansul puternic in clasament al Romaniei, dar si al altor tari, precum Bulgaria, s-a datorat declinului libertatii economice in alte state, care au sporit interventia guvernamentala in incercarea de combatere a crizei.

Clasamentul este condus in ordine, ca si in 2010, de Hong Kong, Singapore si Noua Zeelanda.

Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cel mai bine s-au clasat inaintea Romaniei, Slovacia (13), Estonia (15), Ungaria (15), Bulgaria (28).

In urma Romaniei se afla state precum Polonia (53), Slovenia (74) si Croatia (89).

Studiul analizeaza masura in care reglementarile si institutiile statelor sustin libertatea economica, folosind 42 de indicatori, grupati in cinci categorii generale, respectiv dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ si drepturile de proprietate, accesul la finantare, libertatea comertului international si gradul de reglementare.

In privinta aparatului bugetar, Romania a urcat puternic, cu 53 de pozitii, pe locul 76, iar in cazul sistemului legislativ si dreptului de proprietate a avansat cu 5 pozitii, pe 61. Cat despre accesul la finantare , Romania a urcat 17 pozitii, ajungand pe locul 49 in top.

Afla mai multe despre punctajul pe care tara noastra l-a obtinut in ceea ce priveste libertatea economica pe www.stirileprotv.ro