Ministerul Economiei a publicat, luni seara, pe site-ul oficial, criteriile de selectile privind recrutarea personalului de conducere pentru companiile aflate sub autoritatea MECMA.

Statul va alege o companie de consultanta care la randul ei va organiza licitatia prin care vor fi alese firmele de recrutare a managerilor straini sau romani.

"Vom cere sa avem firme din top 10. Si atunci, daca vom cere firme de top 10, acestea ne vor aduce si manageri de top 10", spune Andrei Todea, director general in Ministerul Economiei.

Doar ca managerii de top 10 sunt scumpi si isi pun propriile conditii. De exemplu, Steven Van Groningen este de 10 ani in Romania ca manager de top - presedinte de banca si spune ca un manager bun are o singura pretentie.

"Daca cineva m-ar intreba pe minbe daca asa ceva ma intereseaza  - nu e cazul, dar teoretic - primul intrebare pe care as pune-o este ''OK, ce putere am sa schimb ceva sau sa fac ce cred eu ca trebuie facut ''. Dar daca la fiecare pas iti dai seama ca asa se spune dar nu se doreste evident nu putem sa convingem manageri buni de calitate sa vina in Romania", explica van Groningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.

Mihai David este unul dintre managerii din sectorul privat care pentru o vreme a fost director la stat.

"Aducerea unui manager intr-o companie de stat este - si spunea unul dintre colegi - este exact ca un transplant : corpul trebuie sa il primeasca, dar si organul trebuie sa se potriveasca cu corpul"
, afirma Mihai David, fost director Hidroelectrica.

Nu toata lumea crede ca aducerea managerilor privati la companiile de stat va fi o reusita.

"Cred ca in Romania nu se va intampla, ci pur si simplu vom asista la o actiune de imagine, cu taraganari, cu trageri de timp, cu anumiti manageri care intra si care apoi ies din scheme..."
, este de parere Ionel Blanculescu, actualmente consultant financiar.

Romania s-a angajat fata de Fondul Monetar International ca pana in februarie intre sa puna manageri privati la cel putin sapte companii de stat.