In ritmul actual, in care familiile de la noi au in medie doar un copil, iar un roman din 4 pleaca in strainatate, vom avea o mare problema demografica. Una care va atrage dezechilibre economice si sociale foarte mari, sustin sociologii. "Statul ar trebui sa acorde scutiri de impozite si beneficii fiscale", sustin potentialii parinti care se despart tot mai des si fac copii tot mai rar.

Potrivit proiectiei specialistilor in demografie si statistica daca Romania are acum o populatie de 19,9 milioane, in anul 2030 aceasta va scadea la 17,7 milioane. Dramatic este ca in anul 2060 vom ajunge la doar 11,9 milioane de locuitori. O scadere aproape la jumatate fata de populatia din prezent. Asta evident daca migratia, natalitatea si fertilitatea raman neschimbate fata de media ultimilor 20 de ani.

Romanii nu mai fac la fel de multi copii ca acum 20-30 de ani. "Se amana mult momentul nasterii si tocmai pe acest fond al construirii unei cariere, a unei case, intemeierii unui camin si se muta varsta la prima nastere catre 30 de ani, dupa ce nasti un copil te cam opresti", explica psihologul Raluca Popescu.

Psihologii spun ca tinerii nu se mai grabesc sa-si intemeieze familii, iar relatiile intre persoane sunt tot mai mult influentate de stres si evolutia tehnologiei.

"Timp de intalnire concreta nu prea mai exista. Din an in Pasti, o aniversare, ne mai intalnim cativa prieteni si ne vedem. In rest tipul de relatie virtuala este la mare moda, dar ne putem intreba daca intra-adevar o relatie virtuala este o relatie", spune si psihologul Augustin Cambosie.

Asa ca natalitatea care scade abrupt de 22 de ani incoace, ar trebui redresata, impulsionata cumva de catre autoritati.

In prezent statul acorda o alocatie pentru copii de 42 de lei pe luna, echivalentul a aproximativ 10 litri de lapte. In plus femeia care naste poate sta acasa ca sa-si ingrijeasca bebelusul un an de zile timp in care primeste 85 la suta din salariu, dar nu mai mult de 3600 de lei. In germania mamele care au 4 copii primesc 2.500 de euro pe luna de la stat. In Belgia si Franta politicile demografice sunt sustinute de stat prin scutiri de impozite si indemnizatii de mii de euro pe luna.

Potrivit INS, daca aceste tendinte privind evolutia demografica nu se schimba, in anul 2060 populaţia adulta din Romania, adica fara pensionari si copii, va fi de 8 milioane de oameni. Numarul copiilor va scadea si el la jumatate, iar al pensionarilor se va dubla, raportat la cati angajati vom avea.