"Credem ca nivelul propus pentru scaderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atentie, dat fiind ca va fi nevoie de timp pentru ca masurile care echilibreaza aceste reduceri de taxe sa aiba efect", a declarat vineri Schaechter, aflata la Washington, intr-o conferinta telefonica cu jurnalistii sustinuta dupa aprobarea in board-ul FMI a raportului intocmit de expertii institutiei in urma consultarilor periodice cu autoritatile romane.

Ea a atras atentia asupra faptului ca decizia de a reduce taxele este una importanta si nu ar trebui luata in urma rezultatelor bune inregistrate in primele doua luni din acest an.

"Sa iei o astfel de decizie pe baza rezultatelor din primele doua luni este prematur. Vedem ca deficitul bugetar pe cash a inregistrat un surplus in primele doua luni ale anului fiscal. Cheltuielile din primele doua luni au fost mai scazute decat era prevazut in programul bugetar. Ce este important pentru reducerea taxelor este ca aceste imbunatatiri legate de colectare sa fie permanente", a afirmat Schaechter.

Oficialul FMI a aratat ca stie ca TVA din Romania este una dintre cele mai mari din UE si ca la un moment dat va fi redusa, dar a atras atentia asupra momentului in care va fi operata aceasta taiere. Romania are in prezent una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din UE, taxa fiind mai mare doar in Croatia (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) si Ungaria (27%).

Sefa misiunii FMI a subliniat necesitatea ca orice reducere a taxelor sa fie insotita de o imbunatatire a colectarii taxelor la buget, pentru a putea mentine tinta de deficit bugetar stabilita cu institutia financiara.

"Ce aratam noi in raport este ca recomandam Guvernului sa reconsidere dimensiunea si momentul taierilor de taxe si ridicam problema mijloacelor prin care aceste reduceri ar putea fi compensate. Cred ca aceste probleme vor fi discutate inclusiv in discutiile parlamentare", a punctat Schaechter.

Board-ul FMI a aprobat joi raportul intocmit de expertii institutiei in urma consultarilor periodice cu autoritatile romane.

In raport se arata ca Romania nu are spatiu sa reduca taxele pana nu imbunatateste colectarea lor si administrarea veniturilor, FMI remarcand in acelasi timp reducerea dezechilibrelor, dar si incetinirea reformelor pe fondul incertitudinilor politice.

Autoritatile romane propun pentru 2016 reducerea TVA, a accizelor, taxelor pe dividende si sa elimine taxa pe constructiile speciale, masuri cu un impact direct asupra veniturilor estimat la 2,2% din PIB, se mentioneaza in raport.

Schaechter a mai spus ca discutiile cu Guvernul privind acordul stand-by sunt in desfasurare si ca Executivul este "decis sa respecte angajamentele si obiectivele stabilite prin program".

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca datele estimate pentru primul trimestru indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, seful Executivului adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun.

El a argumentat astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie.