Asadar, pana marti dimineata erau depuse 181.674 de declaratii privind plata contributiilor si a impozitului pe venit. Din acestea, doar 29.468 au fost depuse pe internet, conform presedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Fiscul asteapta pana la sfarsituil saptamanii alte aproximativ 470.000 de declaratii de la contribuabili.

"Din declaratiile depuse pe internet, 15% au fost declarate invalide, iar din cele depuse la ghiseu 5%. Ii asteptam pe contribuabili sa vina sa le corecteze", a spus Blejnar.

Aproximativ 1,5 de milioane de contribuabili si-au depus, pana in prezent, declaratiile online.

Din numarul total de firme care trebuie sa-si depuna declaratiile, aproape 150.000 sunt societati care au un singur angajat, iar 71.000 de companii au doi salariati, potrivit vicepresedintelului ANAF, Mihai Gogancea Vatasoiu.

Doar  331 societati au peste 1.000 de angajati.

CFR Calatori este societatea care a depus declaratia unica pentru cei mai multi salariati, respectiv 14.000 de angajati, potrivit reprezentantilor ANAF.

In plus, Vatasoiu a mai spus ca Fiscul este pregatit pentru o eventuala supraaglomerare in ultimele zile de depunere a declaratiei unice.

Pe de alta parte, potrivit legii, contribuabilii care nu vor depune declaratiile unice in termenul stabilit risca sa plateasca o amenda. In cazul in care documentele nu vor fi depuse pentru mai multe luni consecutiv, firma respectiva ar putea fi declarata inactiva.

Ce presupun declaratiile unice?

Angajatorii pot depune o singura declaratie electronica pentru plata contributiilor sociale, in locul celor cinci care se depuneau pana anul trecut.

Declaratia se depune lunar, pana pe data de 25, la unitatea unde este inregistrat contribuabilul.

Pentru depunerea declaratiei, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica.
 
In mod exceptional, pana la data de 1 iulie 2011, contribuabilii care nu detin certificat calificat, pot depune declaratia in format electronic, pe suport electronic, insotit de formularul in format de hartie, semnat si stampilat.

Detalii despre modalitatea de depunere si formulare gasesti AICI!