Autorecenzarea este o recomandare facuta numai pentru cei care locuiesc in Bucuresti si nu s-au intalnit pana acum cu recenzorii.

Incepand de maine, de la ora 12.00, ei pot intra pe site-ul www.recensamantromania.ro, la sectiunea "Instrumentar" din meniul principal.

Acolo, promit responsabilii, vor gasi „Procedura pentru autorecenzare", adica vor putea completa aceleasi chestionare pe care le au reprezentantii INS cand ne bat in usa.

Decizia a fost luata dupa o serie de nereguli care au bulversat toata saptamana atat populatia, cat si recenzorii.

Astfel, dupa scandalul CNP-ului, care a redevenit obligatoriu, nu mai este foarte clar daca intrebarile legate de etnie si religie sunt sau nu optionale. Prin lege, ar trebui sa le declaram, dar autoritatile n-au un raspuns cert.

In concluzie, bucurestenii care opteaza pentru autorecenzare descarca de pe site formularul de recensamant, pe care trebuie sa-l completeze si apoi sa-l transmita prin posta, pe mail sau sa-l duca personal la primaria sectorului pe raza caruia locuieste. 

Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor recomanda persoanelor care locuiesc in Bucuresti si care nu au fost contactate de un recenzor sa opteze pentru autorecenzare.