Romania se numara, de asemenea, printre tarile unde proportia tinerilor absolventi de studii superioare ramane scazuta - la 21,8 la suta -, fata de media din UE - 35,8 la suta.

Un procent mai mic decat Romania la acest capitol, se inregistreaza doar in Italia (21,7 la suta).

Tarile cu cele mai mari rate ale abandonului scolar sunt Spania (24,9 la suta), Malta (22,6 la suta) si Portugalia (20,8 la suta), insa procentele inregistrate de acestea in 2012 releva, totusi, un progres fata de cele din 2011, se arata intr-o analiza a Comisiei Europene.

Cel mai bine din acest punct de vedere stau Slovenia (4,4 la suta), Slovacia (5,3 la suta), Cehia (5,5 la suta) si Polonia (5,7 la suta), in timp ce rata abandonului scolar in Bulgaria a fost anul trecut de 12,5 la suta, iar in Ungaria, de 11,5 la suta.

Tot anul trecut, in 12 state membre (Austria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia), rata abandonului scolar a scazut deja sub obiectivul de 10 la suta, preconizat in Strategia Europa 2020, Irlanda situandu-se pentru prima data la acest nivel.

Acelasi indicator s-a redus cu cel putin un punct procentual in Germania, Grecia, Irlanda, Letonia si Marea Britanie, insa a crescut in Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia.

In medie, ponderea tinerilor care isi abandoneaza prematur studiile este in prezent de 12,8 la suta in UE, scazand de la 13,5 la suta in 2011.

Anul trecut, 35,8 la suta dintre persoanele cu varste intre 30 si 34 de ani din UE au absolvit ciclul tertiar de invatamant, fata de 34,6 la suta in anul precedent, conform analizei CE. Cel mai mare procent de absolventi de studii superioare se inregistreaza in Irlanda - 51,1 la suta.