"Anticipam ca banca centrala va calibra pozitia politicii monetare, in baza dinamicii presiunilor inflationiste de baza, inflatiei proiectate peste un an si riscurilor privind proiectia de inflatie. Ne asteptam ca banca centrala sa reduca dobanda de politica monetara cu 50 puncte de baza (0,5 puncte procentuale) in primul semestru din 2012. Nu poate fi exclusa o reducere cu 25 puncte de baza in ianuarie, daca nu se vor manifesta turbulente puternice pe pietele externe la acel moment", se arata intr-o analiza Raiffeisen, citata de Mediafax.

Preturile de consum au crescut in noiembrie cu 0,42% fata de octombrie, iar rata anuala a inflatiei a coborat la 3,44%, de la 3,6% in octombrie. Inflatia a stabilit in septembrie si noiembrie doua noi minime dupa 1990, de 3,45%, respectiv 3,44%, datorita disparitiei efectului anualizat al majorarii TVA de la 19% la 24% in iulie 2010.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus in noiembrie pentru prima data intr-un an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%.

Presiunile inflationiste la produsele de baza (excluzand preturile administrate, preturile volatile si preturile produselor din tutun si alcool) au ramas nesemnificative in noiembrie, cu o rata anuala de crestere de 2,7%, noteaza Raiffeisen.

Analistii bancii anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va continua sa scada in urmatoarele luni, la 3% in februarie si chiar sub 2,5% in aprilie-mai, insa doar datorita efectului de baza.

"In primul rand, exista un efect statistic de baza puternic si favorabil dat de dinamica preturilor volatile la alimente fata de perioada corespunzatoare de acum 12 luni (trimestrul patru 2010 - trimestrul doi 2011). La finele lui 2010 si inceputul lui 2011 a fost remarcata o crestere puternica a preturilor la fructe si legume, care s-a inversat recent. In noiembrie, preturile la fructe si legume erau cu 8,7% mai mici decat cu un an inainte. Trendul ar trebui sa se mentina pana in iunie 2012. Astfel, credem ca aceste preturi ar putea avea o contributie de minus 0,8 puncte procentuale la rata anuala a inflatiei in prima jumatate a anului viitor. Asta inseamna ca rata anuala a inflatiei va ramane foarte scazuta in aceasta perioada", noteaza Raiffeisen.

Totodata, analistii Raiffeisen amintesc ca Guvernul a decis sa amane cresterea preturilor reglementate la gazele naturale furnizate populatiei pana la finalul primului trimestru al anului viitor, factor care va contribui de asemenea la inflatia scazuta.

"Totusi, nu exista inca un calendar privind ajustarea preturilor administrate. Desi suntem aproape de sfarsitul acestui an, nu exista nicio veste din partea Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei in privnita dimanicii tarifelor la electricitate din ianuarie 2012. De altfel, dinamica preturilor administrate ramane un mare semn de intrebare in privinta proiectiilor de inflatie. Momentul si amploarea cresterii acestor tarife ar putea rezulta in devieri de la estimarile de inflatie", potrivit raportului Raiffeisen.

BNR a revizuit in luna noiembrie prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul lunii decembrie ca rata inflatiei de la sfarsitul acestui s-ar putea plasa sub nivelul de 3,3% prognozat de banca centrala. BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%.

Citeste si:

Cel mai batran investitor de pe bursa. Joaca pe Wall Street la 106 ani VIDEO

Fiul lui Steve Jobs preia stafeta de geniu. Baiatul parintelui Apple si-a ales viitoarea profesie FOTO + VIDEO