Mitingul de la Palatul Parlamentului s-a incheiat, dar angajatii din administratie vor sa iasa din nou in stada in 6 iunie
Miting, sindicate
Mitingul la care au luat parte aproximativ o mie de angajati din administratie publica locala s-a incheiat, manifestantii spunand ca vor sa organizeze o noua actiune de protest in fata Parlamentului in 6 iunie.
Ei sunt nemultumiti de proiectul legii salarizarii, spunand ca angajatii din administratia publica locala sunt singurii bugetari care nu au o grila de salarizare, salariul de baza putand fi stabilit prin hotarari ale administratiilor locale, fapt care incalca Constitutia si ca se bazeaza pe Avocatul Poporului, pe seful statului si pe parlamentarii din opozitie care sa ii sustina prin demersuri la Curtea Constitutionala.
La protest au participat peste o mie de angajati din primarii si consilii judetene, membri ai Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), SED LEX - locale, PRO LEX, Forta Legii, atat din Bucuresti, cat si din tara.
Manifestantii cer Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, camera decizionala, sa adopte si sa sustina amendamentele propuse de organizatiile sindicale, care au inaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.
"Noi, cei din familia ocupationala a administratiei, mai exact administratia publica locala, sunt singurii angajati bugetari care nu au grila de salarizare. Practic n-am auzit nicaieri in lume ca un salariat de la buget sa nu aiba grila de salarizare. Toate celelalte familii ocupationale au grila de salarizare. Lipsa grilei de salarizare incalca Constitutia Romaniei, incalca directive europene, incalca chiar principiile legii si nu asigura o predictibilitate a drepturilor salariale. Decizia va fi in totalitate a factorului politic. Anumiti primari spuneau ca au bani si vor sa dea mai multi bani. Noi am facut un amendament prin care am prevazut ca aceste salarii sa fie reglementate in Consiliul Local, asa cum vor ei, dar minimul sa fie cel din grila, cs sa asiguri oamenilor predictibilitate. Vazand determinarea politicienilor, sunt convins ca proiectul va trece asa cum vor parlamentarii PSD. Sansa noastra se bazeaza pe Avocatul Poporului, pe demersurile presedintelui Romaniei si pe parlamentarii din opozitie care vor sa ne sustina prin demersuri facute la CCR", a declarat pentru News.ro Vasile Lincu, presedintele Pro Lex.
Deputatii din Comisia de munca au adoptat un amendament la proiectul Legii salarizarii, care prevede ca salariile lunare ale functionarilor publici din consiliile judetene, locale si din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale, judetene sau ale CGMB, „in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor”.
“Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al Consiliilor Judetene, primarii si consilii locale si din serviciile publice din subordinea acestora, salariile lunare se stabilesc prin hotarare a CL, a CJ sau a CGMB, in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”, prevede amendamentul adoptat de deputatii din Comisia de munca.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca proiectul Legii salarizarii unitare nu prevede cuantumul salariilor din administratia publica locala, fiind stabilita doar o grila ce stabileste raportul intre salarii, cu precizarea ca niciun angajat din administratia locala nu va putea avea un salariu mai mare decat indemnizatia pe care o primeste viceprimarul.
Grila anuntata pentru administratia publica locala porneste de la salariul minim pe economie si poate creste pana la un maxim reprezentat de catre indemnizatia viceprimarului localitatii respective.
Ea a explicat ca, in urma unor discutii cu alesii locali, s-a ajuns la concluzia ca primariile din localitatile mici nu vor putea sa asigure plata salariilor preconizate initial intrucat veniturile abia le permit plata salariilor la nivelul actual si a utilitatilor.
Cresterile de salarii din administratia publica locala, potrivit noii grile, se vor putea face incepand cu anul 2018.
Pe acelasi subiect: