In sondajul GfK din decembrie peste jumatate dintre romani spuneau ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce unul din zece locuitori credea ca aceasta este mai buna. Cu toate acestea, in privinta perspectivelor financiare doar 28% vede ca acestea se vor inrautati, in comparatie cu decembrie 2010 cand peste jumatate din populatie avea asteptari sumbre. Numarul optimistilor este mai mare cu 6 procente fata de decembrie 2010 si 2011, ajungand la 21%.

Sperantele pentru un trai mai bun in 2013 sunt mai mari decat in anii anteriori.

"2012 a fost an de campanie electorala - in iunie alegeri locale, iar in decembrie parlamentare. Ca de obicei in aceste perioade, romanii sunt sensibili la promisiunile candidatilor si de aceea remarcam in mod constant cresterea nivelului de incredere a populatiei. In plus, luna decembrie vine cu o imbunatatire a perceptiei romanilor, «magia» sarbatorilor de Craciun influentandu-le in bine starea de spirit", a declarat intr-un comunicat director general GfK Romania, Andi Dumitrescu.

Totodata, 68% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a suferit un regres anul trecut fata de 2011. Doar 7% dintre romani considera ca situatia economica generala a cunoscut o imbunatatire in ultimul an, in vreme ce sperantele pentru 2013 sunt ceva mai ridicate, 21% dintre ei asteptand sa le mearga mai bine.

Perspectivele privind somajul sunt ceva mai bune, media pesimistilor in 2012 situandu-se la 63,5% fata de 71% in 2011 si 84,5% in 2010. In decembrie 2012, 9% dintre cei chestionati spuneau chiar ca sunt optimisti in privinta evolutiei ratei somajului.

Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care considerau in decembrie ca nu este un moment bun pentru realizarea acestora este in scadere fata de decembrie 2011, 55% dintre romani afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru locuinta in urmatorul an.

Si atitudinea fata de economisire inregistreaza ceva schimbari in bine, dar ramane la un nivel foarte scazut, in principal din cauza veniturilor mici. Aproape 80% dintre romani considera ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce mai bine de jumatate spun ca veniturile lor abia reusesc sa le acopere cheltuielile curente. Procentul celor care au declarat ca au datorii s-a imbunatatit si el fata de sfarsitul anului 2010, situandu-se la 19% (comparativ cu 26% in decembrie 2010).

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane.

Trei din patru romani cred ca preturile vor creste in acest an

Aproximativ 70% dintre romani estimeaza o crestere a preturilor in acest an, iar 83% cred ca in 2012 preturile au fost mai ridicate in comparatie cu anul anterior, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei GfK.

"Referitor la inflatia pe anul trecut, un procent record de romani cred ca preturile au fost mai ridicate in comparatie cu anul anterior - 83%, fata de 72% in ultima luna a anului 2011", arata GfK.

Rata inflatiei a fost, in decembrie, de 4,95% fata de decembrie 2011, in afara intervalului tintit de BNR, iar rata medie pe 12 luni (ianuarie-decembrie 2012), fata de precedentele 12 luni a fost de 3,33%.

Potrivit studiului GfK, peste jumatate dintre romani sustin ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce unul din zece locuitori credeau ca aceasta este mai buna.