Producatorii de alimente: Painea, carnea si laptele se vor scumpi cu 10 - 25%!
Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca produsele alimentare se vor scumpi in urmatoarele luni cu procente cuprinse intre 10 si 25, potrivit Mediafax.
Matei a afirmat ca primele produse care se vor scumpi vor fi painea, carnea si laptele, cu procente cuprinse intre 10 si 25.
"Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru ca pretul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmand laptele si painea. (...) Procentul cu care se vor scumpi alimentele in urmatoarele luni va fi cuprins intre 10 si 25, in functie de produs", a afirmat Matei.
Presedintele FNPAR a declarat ca motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul ca pretul materiilor prime a crescut cu procente cuprinse intre 40 si 200, de nivelul TVA si de faptul ca inflatia, anul acesta, a trecut de sapte procente. In opinia sa, un alt motiv al scumpirii este legat de faptul ca producatorii autohtoni prefera sa exporte anumite produse, cum ar fi graul, care apoi este importat la un pret mai mare.
"Nu este rau ca se exporta. Este un lucru rau ca se importa. Tote statele europene din jurul nostru au gandit, in primul rand, siguranta alimentara a propriilor cetateni. Polonia, Germania, Franta nu au exportat un gram de grau. Din contra, si-au mentinut contingentele lor de grau. Noi, in schimb, am exportat masiv si floarea soarelui si acum industria uleiului nu mai gaseste materie prima", a spus Matei.
El a mentionat ca, atunci cand ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca pretul alimentelor nu va creste, a actionat ca "un om politic", iar cand a afirmat ca va creste a actionat ca "un ministru".
"Prima declaratie a lui Valeriu Tabara, cand a spus ca nu se vor scumpi produsele, a fost una a unui om politic. Vazand realitatea, a facut apoi o declaratie de ministru, o declaratie pe care era obligat sa o faca. El nu a gresit. Au gresit cei care i-au impus sa retraga acea prognoza. El a avut curajul sa spuna un adevar. Nu complet, in proportie de 80 la suta, dar a spus un adevar", a adaugat Matei.
Intrebat daca aceste declaratii ar putea sa il coste functia pe Valeriu Tabara, Matei a raspuns ca nu crede acest lucru, deoarece este "greu sa gaseasca un alt om potrivit, sau un alt fraier, care sa accepte functia de ministru al Agriculturii".
Cresterea preturilor la produsele agroalimentare este nejustificata si artificiala, iar procesatorii si cei care comercializeaza alimente absorb profiturile din sistem, in defavoarea producatorilor de materii prime si a consumatorilor, considera ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
"Ministrul Valeriu Tabara nu este de acord si nu va promova niciodata o politica de crestere a preturilor produselor agro-alimentare care, in acest moment, este nejustificata. Astfel, atat ministrul agriculturii, cat si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu sustin punctul de vedere al celor care arunca vina pe producatorul agricol roman, fie el mic sau mare. Chiar in contextul in care pretul la materia prima a crescut, exista suficiente rezerve in costuri, de la procesator pana la raft, care sa nu modifice preturile de vanzare catre consumatori", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Ministerul Agriculturii.
In urma cu o saptamana, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, declara ca pretul alimentelor de baza ar putea creste cu 8-10%, potrivit unor prime estimari, el adaugand totodata ca autoritatile ar trebui sa faca mai mult pentru respectarea de catre comercianti a Codului de bune practici in comert.
Pe acelasi subiect: