Preturile alimentelor, la nivel mondial, au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii patru ani. Zaharul conduce in topul scumpirilor
Zahar, jeleuri
Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a inregistrat in luna iunie un avans de 4,2%, cea mai mare crestere lunara din ultimii patru ani, in principal ca urmare a unei majorari semnificative a preturilor la zahar, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scazuta valoare din ultimii sapte ani, insa, ulterior, a crescut timp de cinci luni consecutive, ajungand in luna iunie 2016 la un nivel de 163,4 puncte.
Pe categorii de produse, preturile la zahar au urcat cu 14,8% in luna iunie, din cauza ploilor abundente care au impiedicat recoltarea trestiei de zahar, si au redus randamentele in Brazilia, primul producator mondial. Vremea ploioasa a redus si cantitatea de zahar ce poate fi extrasa din fiecare tona de trestie, ceea ce i-a determinat pe producatori sa directioneze o cantitate mai mare de trestie de zahar spre productia de etanol, stimuland si mai mult preturile la zahar.
De asemenea, preturile la cereale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna mai, in principal ca urmare a majorarii preturilor la porumb. Preturile produselor lactate au urcat cu 7,8%, iar cele la carne s-au majorat cu 2,4%. In schimb, indicele preturilor la uleiuri vegetale a avut o evolutie contrara tendintei generale, inregistrand o scadere de 0,8% comparativ cu luna mai.
In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in sezonul 2016 - 2017, pana la 2,544 miliarde tone, cu 15,3 milioane de tone mai mare decat recolta de anul trecut, dar sub recolta record din 2014.
Aceasta revizuire se datoreaza in principal imbunatatirii estimarilor privind productia mondiala de grau, care ar urma sa ajunga la 732 milioane tone, cu aproximativ 1% mai mare decat previziona luna trecuta, ca urmare a evolutiilor meteo favorabile din Uniunea Europeana, Rusia si SUA.
Pe acelasi subiect: