La ora 15:42 GMT, aurul spot era tranzactionat in scadere cu 1,6%, la 1.618,6 dolari uncia, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins 1.612,3 dolari uncia, cel mai redus nivel atins dupa 10 ianuarie. Cotatia aurului a scazut in aceasta saptamana cu 3%.
Politica monetara ultra-relaxata a Statelor Unite, cu dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero si operatiuni de suplimentare a lichiditatilor din piata, a contribuit la cresterea la un nivel record a pretului aurului, in 2011.

Rezerva Federala a SUA a publicat marti seara minuta celei mai recente sedinte de politica monetara, care arata ca reluarea programului de achizitii de obligatiuni de pe piata secundara pentru cresterea lichiditatilor din economie este tot mai putin probabila, conducerea bancii centrale americane indepartandu-se tot mai mult de aceasta idee.

"Nu as fi surprins daca pretul aurului va cobori spre nivelul de 1.600 de dolari uncia, care va functiona ca un palier", a declarat Walter de Wet, analist la Standard Bank.

Si alte metale pretioase au avut o evolutie negativa, cotatia platinei coborand cu 2,3%, la 1.597,39 dolari uncia. Pretul argintului este in scadere cu 3,6%, la 31,46 dolari uncia.