Bernanke a inceput marti un turneu de patru conferinte deschise publicului la Universitatea George Washington, o noua incercare a Federal Reserve de a modifica perceptia negativa a populatiei asupra institutiei, generata in principal de modul in care a gestionat criza financiara, transmite Reuters.

"Din moment ce etalonul aur determina masa monetara, banca centrala nu mai are cum sa utilizeze politica monetara pentru a stabiliza economia. Sub etalonul aur, masa monetara creste si dobanzile scad in perioade de activitate economica solida, invers fata de cum ar reactiona o banca centrala in ziua de azi", a explicat Bernanke, fost profesor de economie la Universitatea Princeton.

In frunte cu republicanul Ron Paul, cativa congresmeni si economisti americani promoveaza "galagios" revenirea la etalonul aur, care presupune, ca principiu de baza, ca valoarea monedelor aflate in circulatie sa corespunda aurului aflat in rezervele statului.

Multi economisti apreciaza pozitiv actiunile in forta ale Federal Reserve pentru combaterea crizei financiare. Banca centrala a SUA a redus agresiv dobanzile in urma crizei din perioada 2007-2009 si a injectat lichiditate in piata cumparand obligatiuni de 2.300 miliarde de dolari de pe piata secundara.

Criticii bancii considera ca politica monetara ultra-relaxata, cu dobanzi aproape de zero inca de la sfarsitul anului 2008, pregateste terenul pentru o crestere puternica a inflatiei.

De la preluarea conducerii Fed in 2006, Bernanke a luat mai multe masuri pentru a creste transparenta si a imbunatati imaginea institutiei, inclusiv prin organizarea de conferinte de presa trimestriale si publicarea opiniilor si estimarilor oficialilor bancii centrale privind politica monetara.

Bernanke a enumerat avantajele presupuse de etalonul aur, demontandu-le apoi unul cate unul, potrivit Forbes.

Proponentii revenirii la etalonul aur considera ca o astfel de masura ar garanta valoarea dolarului, pornind de la premisa ca "banul de hartie" este inflationist. Seful Fed a respins argumentul, notand ca nu este valid din punct de vedere al politicii monetare pe termen scurt - etalonul aur impiedica banca centrala sa ajusteze politica monetara la ciclurile de expansiune si contractie economica.

Parafrazandu-l pe economistul Milton Friedman, Bernanke a aratat ca "este nevoie de mult efort si munca pentru a merge in Africa de Sud, sau in alta parte, si a sapa dupa aur doar pentru a-l baga ulterior in alta gaura" - vistieria de la subsolul Federal Reserve New York. Astfel, oficialul a subliniat costurile uriase presupuse de impunerea etalonului aur la nivel global, care, noteaza Forbes, ar avantaja insa companiile miniere.