Presedintele Basescu: "Cele 5 miliarde euro sunt rezerva intangibila. Marirea de salarii se poate face prin deficit" VIDEO
UPDATE. Seful statului declara ca rezerva de 5 miliarde de euro existenta la Ministerul de Finante este intangibila, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar marirea salariilor bugetarilor se poate face prin intelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.
"In rezerva Ministerului Finantelor Publice se afla peste 5 miliarde de euro, bani imprumutati de pe piata cu un singur scop: sa ne putem plati la timp creditele scadente care vor urma in urmatoarele luni. De ce s-a facut aceasta rezerva? Pentru ca Romania sa nu mai fie vulnerabila la imprumuturi prompte (...) Deci acest saculet cu bani este intangibil. Este o rezerva strategica a Romaniei, care nu poate fi utilizata decat in interesul tuturor romanilor si pentru nimic altceva", a spus presedintele Basescu, in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni.
De asemenea, el a aratat ca marirea salariilor se poate face de catre Guvern la jumatatea anului prin marirea deficitului bugetar pe 2012 de 1,9% pe cash la 2,2%.
"Banii de salarii sunt in ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel si la misiunea de la sfarsitul, ultima misiune din 2011, inainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie 2011, daca nu ma insel, am stabilit ca in anul 2012 intentia Guvernului este sa reintregeasca salariile. Si v-as ruga sa luati declaratiile de presa din acea vreme, cand am spus ca mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea sa mergem pana la 2,2%, chiar 2,3% deficit daca va fi necesar in cursul anului 2012", a spus seful statului.
Basescu a precizat ca, in prezent, in urma evolutiilor din prima parte a acestui an, rezulta un deficit si mai mic decat cel convenit cu FMI, fiind de 1,84%.
"Este evident ca deficitul, asa cum se executa bugetul acum, este mai mic, 1,84%. In baza intelegerii din ianuarie-februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea sa creasca deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, in conditiile in care acum in mod real este 1,84%, la 2,14% (...) Deci avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari", a argumentat seful statului.
"Astazi aflu ca presedintele nu e de acord cu revenirea la salarii daca afecteaza deficitul structural de la salarii si pensii, e o mare minciuna", a spus Traian Basescu, duminica, facand referire la unele interpretari ale declaratiilor sale de la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM.
Presedintele Romaniei a mentionat ca marirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de pensii, dimpotriva, il reduce.
Seful statului a precizat ca sustine "fara reverve" revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-a comunicat Fondului si fostului Guvern, dar si in Parlament.
Basescu a precizat ca i-a adus si noului Guvern la cunostiinta "aceasta obligatie fata de personalul bugetar".
"Sunteti aproape de terminarea misiunii, dupa cum am inteles. Si as vrea sa stiu cum e imaginea de ansamblu acum. Asa cum am discutat cu ministrul de Finante, elementul cheie legat de platile pe care trebuie sa le faceti in perioada urmatoare trebuie sa ramana la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurari de sanatate si ale fondului de pensii. Este elementul esential din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului daca acest principiu nu va fi respectat", afirma Traian Basescu la inceputul discutiei cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
La intrevederea de la Palatul Cotroceni participa si ministrul propus pentru portofoliul Finantelor in Cabinetul Victor Ponta, Florin Georgescu, precum si secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Ghergina, dar si reprezentantul Romaniei pe langa FMI, Mihai Tanasescu si reprezentantul BNR Adriana Marinescu.
Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes, dupa doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.
Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, a declarat sambata Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.
Citeste si: