Presedintele Basescu spune ca "ar mai da o sansa Garzii Financiare si ANV, pe care le-ar mentine pana la 31 decembrie pentru a da proba capacitatii lor de a avea o activitate eficienta, el precizand ca atunci cand o institutie merge prost nu o desfiintezi, ci o faci sa functioneze".

Conform unui proiect de hotarare, Guvernul va desfiinta Garda Financiara si Autoritatea Vamilor, iar atributiile acestora vor fi preluate de ANAF, a carei activitate va fi structurata pe colectarea si administrarea veniturilor bugetare, inspectia fiscala, operatiuni vamale, operatiuni de garda financiara si structuri suport.

Prezent luni la bilantul Ministerului Public, seful statului a spus ca nu stie daca va fi "partizantul" acestui proiect, adaugand ca va trebui sa vada toate argumentele.

Evaziunea, ce facem cu evaziunea?

Seful statului a precizat ca in CSAT s-a stabilit ca evaziunea a devenit o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. "Batalia cu evaziunea fiscala si evazionistii trebuie sa continue tot mai apasat, mai fara menajamente", a spus Basescu, aratand ca nimic nu slabeste mai mult un stat decat diminuarea resurselor financiare la care are dreptul.

Presedintele a subliniat ca nu doreste sa insinueze nimic, insa are informatia ca unele dosare sunt blocate la procuror. "Am informatia, nu proba ca se intampla cu rea intentie", a adaugat el.

Presedintele a atras atentia ca "dosarele, mai ales cele de evaziune fiscala", trebuie sa fie transmise instantei cat mai repede, astfel incat statul sa-si poata recupera la randul sau cat mai repede paguba suferita.