Astfel, numarul total de posturi aprobate pentru Ministerul Finantelor, care are in subordine ANAF, Comisia Nationala de Prognoza si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, scade de la 36.202 la 31.027.

Aparatul propriu al ministerului va fi redus cu 11%, respectiv 207 functii, pana la un numar maxim de posturi de 1.654.

Totodata, la nivelul Ministerului Finantelor, numarul de posturi de secretari de stat va fi redus de la 4 la 3, cati sunt in prezent.

Concomitent cu reducerea numarului de posturi, vor fi eliminate cel putin 500 functii de conducere la nivelul Ministerului Finantelor Publice atat din aparatul propriu, cat si din unitatile subordonate.

La ANAF, scaderea este de 14%, de la 34.027 la 29.100 de posturi.

O reducere tot de 14% va fi operata si la Comisia Nationala de Prognoza, unde numarul de posturi va fi redus de la 112 la 96. La Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor numarul maxim de posturi aprobate va fi de 177, in scadere cu 25 de functii.

Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul de hotarare, aceste masuri vor conduce la asigurarea unei structuri simple si eficiente, simplificarea procesului decizional si posibilitatea relocarii personalului in functie de noua structura.

Premierul Emil Boc spunea la finele lunii februarie ca ministerele de Interne si de Finante sunt inca restante in ceea ce priveste derularea restructurarii, proces care trebuie finalizat deoarece cele doua institutii nu pot face opinie separata in Guvern.

Garda Financiara si Autoritatea Vamilor vor fi desfiintate, iar atributiile vor fi preluate de ANAF

Guvernul va desfiinta Garda Financiara si Autoritatea Vamilor, iar atributiile acestora vor fi preluate de ANAF, a carei activitate va fi structurata pe colectarea si administrarea veniturilor bugetare, inspectia fiscala, operatiuni vamale, operatiuni de garda financiara si structuri suport.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala se reorganizeaza prin preluarea atributiilor Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) si Garzii Financiare si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, finantata din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice si din venituri proprii", se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern.

In noua organigrama a institutiei, presedintele va avea in subordine patru vicepresedinti, un secretar general, functionari publici si personalul contractual. Numarul maxim de posturi va fi diminuat cu aproape 5.000, la 29.100, si va include atat functiile presedintelui, pe cele ale vicepresedintilor, cat si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul, restructurarea va presupune si comasarea unor structuri organizatorice cu atributii similare din cadrul ANAF, ANV si Garda Financiara, respectiv unele directii suport precum audit public, investitii si achizitii publice, formarea profesionala, serviciile IT, comunicarea si relatiile publice si cooperarea internationala.

In urma reorganizarii vor fi reduse 90 posturi de director executiv si 84 posturi de director executiv adjunct.

Printre obiectivele noii structuri sunt incluse realizarea veniturilor bugetului general consolidat din impozite, taxe, contributii sociale si din orice alte sume datorate acestuia, aplicarea unitara a prevederilor legislatiei fiscale, cresterea constanta a eficientei colectarii veniturilor bugetare, garantarea increderii contribuabilului in integritatea si impartialitatea administratiei fiscale si prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale.

Masurile vor conduce la asigurarea unei structuri simple si eficiente, simplificarea procesului decizional si posibilitatea relocarii personalului in functie de noua structura, se mai arata in nota de fundamentare.

Premierul Emil Boc a anuntat la finele lunii februarie ca ministerele de Interne si de Finante sunt inca restante in ceea ce priveste derularea restructurarii, proces care trebuie finalizat deoarece cele doua institutii nu pot face opinie separata in Guvern.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara in luna mai a anului trecut ca Garda Financiara va fi comasata cu Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), pana la finele lui 2010, pentru simplificarea actiunilor de control si reducerea costurilor, iar numarul administratiilor financiare din judete va fi redus, masuri care vor determina disponibilizari si relocari de personal.