Povestea asistentilor maternali care schimba destine, in ciuda lipsurilor materiale
Tot mai multi asistenti maternali isi doresc, in ultima vreme, sa-si mareasca familiile. Ii indragesc atat de tare pe copiii de care au grija, incat ajung sa faca demersurile necesare pentru a-i infia. Pentru multi, asta inseamna si mai putini bani, pentru ca pierd ajutorul de la stat, si, drept urmare le este mai greu sa il intretina pe cel mic. Bucuria ca schimba soarta unei fiinte nevinovate compenseaza insa lipsurile, spun ei.
In urma cu 10 ani, sotii Gherman din comuna Stremt, judetul Alba, au decis sa devina asistenti maternali si au luat in grija doi baieti si doua fetite. Pentru fiecare copil primeau, lunar, cate 800 de lei de la stat. Pe toti i-au crescut ani buni, iar trei dintre ei au ajuns in alte familii iubitoare.
Insa, de Claudia, fetita pe care au gasit-o in maternitatea din Alba Iulia, pe cand avea doar sapte zile, nu s-au mai putut desparti. "Cand am vazut-o asa de mica, mi s-a pus la inima si am zis ca nu ma las pana nu reusesc sa o infiez. Am stat aproape un an si jumatate, pana am reusit sa o trecem pe numele nostru", povesteste Petru Gherman, tatal adoptiv.
Cei doi soti au trei baieti si intotdeauna si-au dorit si o fetita. "Am gandit ca din toata agoniseala noastra putem sa o tinem si pe ea. Toata familia a fost de acord sa facem si noi un bine pentru fetita", adauga Ana Gherman, mama adoptiva.
Familia se mai ocupa de inca doi copii orfani, un baiat de opt ani si o fetita de numai sase luni.
Si in comuna Calasi, din judetul Cluj, sotii Cresa s-au atasat de un baietel pe care il cresteau de la doua luni. Oamenii au si doua fete, dar asta nu i-a impiedicat sa adopte un copil. In 2009, cand a implinit sapte ani, Cristian a devenit, si in acte, fiul lor. In urma acestor demersuri, oamenii pierd sumele primite de la stat, care variaza intre 800 si 1.200 de lei.
Specialistii spun ca, in ultima perioada, numarul familiilor care renunta la ajutorul de la stat in favoarea copiilor creste de la semestru la semestru.