Portretul șomerului român: are între 40 și 49 de ani și locuiește în mediul rural. Rata şomajului a scăzut sub 3%, patronii au nevoie de 1 mil. de angajați
Somaj
Rata şomajului înregistrată la nivel naţional s-a situat, în octombrie, la 2,98%, în scădere cu 0,35 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2018, arată datele publicate, luni, de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Numărul total de şomeri era de 258.737, în octombrie, cu 1.898 de persoane mai mic în comparaţie cu cel consemnat la finele lunii anterioare.
Potrivit sursei citate, din totalul şomerilor înregistraţi, 51.267 au fost indemnizaţi (+2.362 în comparaţie cu luna se septembrie) şi 207.470 neindemnizaţi (-4.261).
Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor se prezintă astfel: 80.357 şomeri provin din mediul urban şi 178.380 şomeri din mediul rural.
Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 şi 49 de ani (68.433), urmaţi de cei din grupa de vârstă de peste 55 de ani (49.173), la polul opus aflându-se persoanele între 25 şi 29 de ani (12.615).
În ceea ce priveşte structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (27,82%).
Totodată, şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 28,89% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,67%.
Oamenii de afaceri au nevoie de un milion de angajați
În opinia preşedintelui CNIPMMR, Florin Jianu, deficitul de forţă de muncă depăşeşte un milion de oameni, ceea ce înseamnă echivalentul unei crize economice, întrucât România nu se poate dezvolta la adevăratul ei potenţial.
"Dacă ne uităm la întreaga economie românească, deficitul de forţă de muncă depăşeşte un milion de oameni. Dacă e să vorbim de o criză economică, să ştiţi că în acest moment criza forţei de muncă este echivalentul unei crize economice. Pentru că o criză economică nu înseamnă neapărat deficit, nu înseamnă neapărat scădere. O criză economică poate însemna şi neatingerea potenţialului economic. România poate să crească din punct de vedere economic mult mai mult decât o face în acest moment", declara, recent, Jianu.
Jianu a dat exemplul unui antreprenor din turism, care nu mai deschide al doilea restaurant pentru că nu are oameni, la fel şi unul din construcţii, care nu mai deschide un nou şantier.
"Eu cred că în continuare nu trebuie să abandonăm această problemă, această dramă a României, în care patru milioane de români locuiesc afară. Nu toţi o duc bine, nu toţi sunt fericiţi. Majoritatea nu o duce bine şi trebuie să încercăm, mai ales noi, antreprenorii, să le oferim acea perspectivă de a se întoarce acasă. Am văzut dorinţa lor de a se întoarce şi a avea o perspectivă la ei acasă", a completat preşedintele CNIPMMR.
În opinia sa, o soluţie este folosirea fondurilor europene pentru acest lucru.
"Diferenţa de salariu, diferenţa de subvenţie, diferenţa de relocare şi aşa mai departe sunt costuri eligibile pentru fonduri europene şi trebuie utilizate în acest sens. În plus, de ce ne uităm la Nepal şi la ţările asiatice şi nu ne uităm la Moldova, la Ucraina, la Serbia, unde sunt vorbitori de limbă română şi oameni apropiaţi ca şi cultură? O altă măsură ar fi flexibilizarea Codului muncii. Nu este posibil ca, în România, să plăteşti la contractul part-time taxe la nivelul full-time", a susţinut Jianu.
Pe acelasi subiect: