25 dintre ei au in weekendul 22-23 februarie sansa sa invete de la profesori de la Haravrd, Pittsburgh University si alti oameni de succes, despre cum sa devina lideri.

Printre invitatii de marca ai conferintei s-a numarat Justin Classen, un bursier american Fullbright, profesor de istorie la Pittsburgh University din Statele Unite. Acesta este platit de statul american sa studieze istoria interbelica a Romaniei, indeosebi economia si industriasii de succes ai vremii, care au facut ca acea perioada sa fie numita epoca de aur a tarii noastre.

"Romanii, in general, nu se pot gandi cu luciditate la trecutul lor si aceasta lipsa a claritatii asupra trecutului lor isi pune amprenta asupra capacitatii de a se gandi la viitor", spune Justin Classen, profesor de istorie.

Cum se face ca un american a ales sa studieze tocmai istoria noastra? Justin Classen: "Este o tara cu istorie bogata. Ne spune multe asupra istoriei Europei si asupra istoriei mondiale. Nu este un subiect mic.”

Pentru a-si aprofunda studiile, profesorul de la Pittsburgh s-a apucat in 2008 sa invete limba romana, iar acum sta toata ziua inchis in bibliotecile noastre. "Aici lucrez in fiecare zi, toata luna. In arhive, biblioteca, in special BCU (Biblioteca Centrala Universitara), in Arhivele nationale, in Arhivele municipiului Bucuresti.

Oameni ca el i-au inspirat pe tinerii nostri sa isi aleaga drumul in viata. Doris este eleva in clasa a 12-a, in Piatra Neamt, si deja a fost acceptata la Cambridge. Doris Cosma, eleva: "Voi studia stiinte politice, incadrat cu stiinte sociale si relatii internationale. Visul meu ar fi sa las ceva in urma mea, as vrea sa ma intorc si sa gasesc si un context favorabil pentru a schimba mentalitatea romanilor."

Cei care participa la acest program sunt absolventi ai scolilor Aspire Academy si Aspire Highschool, ce au loc in vara fiecarui an. La ele se pot inscrie studenti si elevi romani sau straini din Europa Centrala si de Est.