Vizata de aceasta masura este, de exemplu, Universitatea Tehnica de Constructii din Capitala, care pierde 530 de locuri. ''Nu mai sunt nici studenti din cauza Bac-ului, nu avem ce sa facem'', spune Johan Meuner, rectorul institutiei.

Si de la Universitatea Bucuresti, Ministerul Educatiei a taiat 250 de locuri, iar de la Politehnica din Timisoara au disparut alte 600.

Probleme sunt si la Ploiesti, la Universitatea de Petrol si Gaze. Sute de studenti care erau admisi la taxa s-au retras in acest an, iar conducerea nu a mai putut asigura salariile profesorilor. ''Studentii, vreo 500 la numar au fost exmatriculati, iar pe ceilalti i-am pasuit cat am putut de mult. Pretul la gaze a crescut si va creste, pretul la energia a crescut si va creste, apa la fel'', se plange Mihai Coloja, rectorul UPG Ploiesti.

''N-am mai fost platit incepand cu luna februarie, un mare disconfort faptul ca n-am mai primit acesti bani''
, spune Marius Olteanu, asistent universitar.

La polul opus se afla Universitatea Politehnica din Bucuresti, semn ca inginerii sunt la mare cautare pe piata muncii. ''Anul trecut am avut peste 4.000 de inscrisi, iar anul acesta cifra ramane cam aceeasi'', declare Nicolae Tapus, prorector al UPB.

Un alt domeniu foarte cautat in ultima vreme este agricultura. Reprezentantii universitatilor de profil spun ca mai ales tinerii din mediul rural aleg aceste specializari, fie pentru ca au mici afaceri in famili, fie ca vor sa si le intemeieze. ''Politica comuna UE ii incurajeaza pe tineri sa vina catre aceste facultati'', sustine Vasilica Stan, prorector USAMV.

Admiterea la facultate va incepe in iulie, imediat dupa terminarea examenului de bacalaureat.