Asta prevede un proiect al Guvernului, care sustine ca interesul statului nu este sa-i tina pe evazionisti la inchisoare, ci sa recupereze banii.

Guvernul vrea sa imparta evazionistii in "mari" si "mici". Acestia din urma sunt foarte multi, dar cu sume modeste.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Peste 50 la suta din dosare au ca prejudiciu sume foarte mici, cam 1 la suta din totalul prejudiciilor, asta inseamna o ineficienta foarte mare pentru toate institutiile care, de fapt, trebuie sa combata evaziunea."

Micii evazionisti pot scapa de inchisoare daca recunosc infractiunea si platesc prejudiciile.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Propunem ca pentru sume foarte mici - noi, astazi, am propus 50.000 de lei... Daca ele sunt recuperate integral pana la primul termen de judecata, atunci practic dosarul se inchide."

Daca evazionistii mici pot scapa complet de inchisoare, celor mari, cu prejudicii de peste 50.000 de lei, ar urma sa le fie injumatatita pedeapsa cu inchisoarea.

Guvernul vrea sa rezolve si problema patronilor care "pe fluturasul de salariu" opresc contributiile si impozitele angajatilor, dar nu le vireaza la stat.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Reincriminare a stopajului retinerii la sursa a unor taxe si impozite si nevirarii acestuia."

Articolul din Legea impotriva evaziunii care prevedea ca retinerea si nevarsarea, cu intentie, impozite si contributiilor este infractiune, a fost anulat anul trecut de Curtea Constitutionala.

Aceasta a constat ca notiunea de „impozite sau contributii cu retinere la sursa" nu este clar definita in legea respectiva.

De exemplu, unui angajat cu un salariu net de 2.100 de lei, patronul ii retine contributii sociale si impozite de 892. Daca nu le vireaza la stat, angajatul va constata atunci cand se duce la medic ca nu are asigurare de sanatate.

Pentru a reincrimina aceasta practica, guvernul trebuie sa puna in textul legii fiecare contributie si impozit.