"Aceasta cifra ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa ridice multe semne de intrebare. Mai ales ca vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic atunci cand au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la un consult medical decat atunci cand starea lor de sanatate se agraveaza", a declarat directorul executiv adjunct al Asociatiei Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Cristian Lutan.

Potrivit studiului, femeile au renuntat mai usor la ingrijirea medicala de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% dintre respondente declarand ca nu au consultat un medic specialist din motive financiare.

De asemenea, 89,4% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie, a precizat ARPIM.

La polul opus, cel mai greu sunt dispuse sa renunte la ingrijire medicala persoanele cu varsta intre 35 si 49 de ani. Aproape trei sferturi dintre respondenti (70,2%) au declarat ca nu au vizitat medicul atunci cand au avut nevoie, din ratiuni economice.

"Acest lucru are un impact asupra societatii, pentru ca un om bolnav nu va avea aceeasi contributie la economia nationala ca un om sanatos. Studiile arata ca fiecare 100 de romani pierd 16 ani de viata activa din cauza conditiilor precare ale sistemului de sanatate. Iar aceasta situatie nu este una recenta. Conform unui raport facut de Banca Mondiala in anul 2005 privind sistemul de sanatate din Romania, gospodariile cu venit minim pe economie erau de doua ori mai dispuse sa renunte la ingrijire medicala decat celelalte", a mai spus Cristian Lutan.

Situatia este ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat are la baza principala problema a sistemului sanitar - subfinantarea.
La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 de euro, in timp ce media europeana este de 1.800 de euro.

Romania se afla pe ultimul loc in Europa si in ceea ce priveste procentul din PIB alocat Sanatatii - 3,6%, de doua ori mai mic decat media europeana si de trei ori mai mic decat Franta, care se afla in fruntea clasamentului, alocand peste 9% din PIB, precum si sub media tarilor africane, a precizat sursa citata.

Citeste si:

Cea mai saraca tara din lume va fi mutata om cu om. Populatia de 100.000 de persoane va locui pe un teren de 6.000 de acri, vandut de o biserica