La sediul RADET din Capitala a foat agitatie mare in aceasta dimineata. Angajatii nu puteau sa intre in caldire, iar directorii nu aveau voie sa iasa. Toata lumea a aflat ca politia a declansat o ancheta. 

"S-au efectuat 38 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, ocazie cu care s-au ridicat inscrisuri si unitati de calculator", a declarat  Petre Toba, seful Politiei Romane .

Autoritatile au cautat contractele incheiate de RADET cu alte sapte firme din Bucuresti. Una dintre acestea este detinuta de fratii Erbasu.

Politistii si procurorii bucuresteni verifica modul in care societatile cu pricina au primit contracte de intretinere si modernizare a retelei RADET. Suspiciunea este ca parte dintre lucrari au fost date preferential anumitor firme care primeau sume uriase de peste 1 milion de lei. Anchetatorii au informatii ca reparatiile nici macar nu se mai efectuau, dar erau trecute in acte ca realizate. Nici nu ar fi fost greu de facut astfel de fraude, este de parere un specialist in energie.  

Mihai Popescu, expert energie:  "A fost posibil ca sa il induca in eroare, prin chestii de rutina, la 4000 de kilometri ai RADET-ului, cand vine, ti-a schimbat tronsonul acela de colo colo, tu semnezi lucrarea si ii dai banii".

Totusi, cel putin unii dintre cei care au ocupat sau ocupa posturi de conducere in RADET ar fi stiut de contractele ilegale, cred anchetatorii. Chiar unii dintre ei ar fi primit drept rasplata excursii in strainatate pe banii firmelor.  Printre bonusuri s-ar fi numarat chiar si un drum la Londra, plus bilete la meciul Chelsea-Steaua. 

In urma perchezitiilor in locuintele directorilor RADET s-au gasit peste 500.000 de euro. Cei care se ocupa de dosar considera ca aceasta frauda uriasa ne priveste pe toti.  

Achetatorii banuiesc ca din cauza constractelor presupuse a fi incheiat ilegal cheltuielile RADET-ului ar fi crescut mult, iar acest fapt s-ar fi regasit in facturile bucurestenilor,  adica modul dezastruos de administrare a contractele prost incheiate, si reparatiile inexistente au umflat facturile cetatenilor.  Bucuresteanul de rand a fost norocos pentru ca deocamdata Primaria achita grosul. De pilda, 150 de milioane de euro doar anul trecut.  

 "Nu mai putem sa suportam preturi impuse printr-un contract nedrept, facut in urma cu 16 ani. Ba mai mult, cresterea datoriilor in mod cu totul artificial la capitolul penalitati", a spus Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

Actiunea de vineri a starnit un cuib de viespi. Aceste contracte cu fime private care sa intretina reteaua de termoficare nu ar trebui sa existe, spun specialistii. RADET are 2000 de angajati pe care vrea sa-i dea afara cand ar putea sa-i puna sa lucreze la reparatii. 

Desi a fost inceputa urmarirea penala nu a fost nominalizata deocamdata nicio persoana.